Начало / Любопитно / Любовта към книгите живее във всяка душа

Любовта към книгите живее във всяка душа

За подсъзнанието ни литературата е важен символ с много значения. Именно този факт използва в творбите си Матей Крен. Ето още за тях от Краси Проданов

DSC_6944
„Колоната на познанието“ се намира в Градската библиотека на Прага

Най-известната му инсталация е в Пражката градска библиотека

Словашкият артист подрежда там през 1998 г. около 8000 книги. Приличат на огромна кула, озовала се не на място. Тесен процеп отпред пък сякаш показва, че книгата е друг свят. Вътре в него заживяваме различно.

Матей Крен казва сам за себе си, че обича книгите. Чете ги, но не само. Обича да разказва истории чрез тях – забележете, не истории от тях, от страниците им, а ЧРЕЗ ТЯХ.

И го прави. В Братислава например изгражда своя „Скенер”. Подрежда 12 хиляди тома, сред които пристъпваш в пълен мрак. Остра светлина и система от огледала разкрива къде си – между книгите, в тях самите.

12628_113947-Scanner-03
Проектът „Скенер“ в Братислава

Крен иска да покаже колко символика крият книгите

Съвремието ни обаче формира представа за книгата като за нещо забавно, развлекателно. Точно от този стереотип иска да ни избави словакът. И превръща романа, отделното заглавие в игра – в един конструктор. Нали книгата всъщност конструира личността, успява да изгради в нас кули, укрепления, стени, на които да подпираме после мирогледа си.

Книгите ни подкрепят по пътя ни през света

„Когато някой посети мое произведение – казва Матей, – парадоксално осъзнава, че вижда сам себе си, но заедно с това разбира колко много се е обогатила личността му през годините.”

По чудесен начин го показва проектът „Пасаж”, изложен също в Братислава. Представете си, че вървите по тясна пътечка между две огромни стени – стени от книги. Това е пътят ни през света, толкова малко знаем ние. Толкова много имаме да научим. С книгите.

Чрез тях човешките същества се срещат

„Единственото средство да продължим да вървим са те”, разяснява ни Крен. В друго интервю пък си признава, че злоупотребява с книгите, деформира значението им. Но веднага добавя, че го прави, за да ги забележим. Че това е голямата им магия – способността им да ни срещнат един с друг по автентичен и неповторим начин.

12628_115911-Sediment 02
Кривата стена от книги също е изложена в Прага

Матей Крен реди своите книги в Хановер, в Париж…

Прави от тях ту криви стени, ту истинско иглу. Преди да подреди кулата си в Прага, идеята му има премиера в Сао Пауло. Тамошната обаче е по-мъничка. А пражани наричат своята „Колоната на познанието”. Пък и нали е в библиотека – винаги минават покрай нея с книга в ръка.

Снимки: Деница Проданова и архив

Прочетете още

vlas-v-hrdle-literatury_nicol-hochholczerova_1000x660

Никол Хохголцерова: Повърхностно четат някои хора

Две гледни точки за един бестселър, предизвикал скандал  Много е интересно да чуем авторката и преводача на …