Начало / Любопитно / 10 литературни факта, които трябва да знаете

10 литературни факта, които трябва да знаете

pasted-from-clipboardВсички обичаме интересните факти, но тук ви представяме 10 от тях, събрани от www.bookstr.com, които ще ви помогнат да сте още по-начетени, когато става дума за литература.

  1. 30.8 милиона щатски долара е най-високата сума, давана някога за книга – от Бил Гейтс за Лестърския кодекс на Леонардо да Винчи. Гейтс е достатъчно благороден, за да я заеме след това на редица музеи.
  2. Най-дългото изречение се намира в „Клетниците” – 823 думи, написани от Виктор Юго.
  3. Изследване на Американската библиотечна асоциация през 2015 г. поставя Библията на шесто място в класацията на най-забраняваните книги в САЩ. На първо място е „Къде си, Аляска?” на Джон Грийн.
  4. В училище писателят Роалд Дал имам проблеми с писането. В своя дневник учителят му веднъж написал за него „Никога не съм срещал човек, който така упорито да продължава да пише думи с точно обратното значение на това, което се очаква от него”.
  5. Според много източници процентът на грамотност в Северна Корея е 100%, въпреки че данните са недоказуеми. През 2016 г. Финландия беше класирана на първо място по грамотност в света, въпреки че няма начин да се докаже 100-процентова грамотност сред населението.
  6. Най-много книги на глава от населението се четат в Исландия.
  7. Във Великобритания съществува къща, боядисана като фалшив рафт с книги, на който могат да бъдат открити заглавията на „Животът на котката” в 9 тома.
  8. Изследване от 1995 г. показва, че 85% от младежите, изправени пред съда, са неграмотни. През 2009 г. 63% от възрастните затворници в Америка също са неграмотни. Според Националния център за образование между 40 и 44 милиона души в страната притежават най-ниското ниво на грамотност.
  9. Писателят Дан Браун, известен с „Шифърът на Леонардо” и „Шестото клеймо”, е и бивш поп певец. През 1994 г. той издава соловия си албум „Ангели и демони”.
  10. Въпреки че етимологията на думата „нърд” и до днес не е известна, първата й документирана употреба е в книга на Д-р Сюс – така той кръщава свой герой през 1950 г.

Прочетете още

frederick-forsyth_hero

Фредерик Форсайт – писателят, който се усъмни в „Гугъл“ и Европейския съюз

Историите му са пълни с агенти, интриги и убийства Авторът навърши в последната августовска седмица …