Начало / Любопитно / Кои са най-известните фенове на „Властелинът на пръстените“

Кои са най-известните фенове на „Властелинът на пръстените“

67318_bДжон Роналд Руел Толкин, по-известен с псевдонима си Дж.Р.Р. Толкин, е считан за един от най-великите модерни английски писатели. През 2008 г. той беше класиран на шесто място в Топ 50 на английските автори след 1945 г., доста по-напред от К. С. Луис (11 място) и Салман Рушди (13 място). През 81-годишния си живот членът на кралското литературно общество и университетски преподавател Толкин възражда фентъзито и го издига до нива, които и до днес не са надминати.

Най-известен със свързаните си творби „Хобит“, „Властелинът на пръстените“ и „Силмарилион“, Толкин привлича огромен брой почитатели от целия свят. Книгите му въодушевиха едноименните филмови творби на Питър Джаксън, които, освен че спечелиха много награди, възвърнаха интереса на читателите към книжните оригинали. На 3 януари се навършиха 125 годсъини от рождението на писателя,  в чест на което ви представяме най-известните му почитатели, събрани от www.ibtimes.com.

Принц Чарлз

Той е фен както на книгите, така и на филмите. Британският престолонаследник дори успял първи да види някои сцени от „Хобит“ по време на визита в Нова Зеландия, когато се запознал с Питър Джаксън и посетил снимачната площадка. Според източник, близък до кралското семейство, „Принцът е страхотен почитател на детска литература, а Толкин е една от нейните икони.“

Барак Обама

Президентът на САЩ не веднъж е доказвал, че е най-свежият американски лидер до сега. В интервю за училищен вестник той разкрива, че е голям фен на Толкин: „Когато бях на вашата възраст, четях „Властелинът на пръстените“, „Хобит“ и все такива неща. За мен те не бяха просто истории за приключения, а ми разкриваха и социални проблеми. Те ми показаха как хората общуват, как някои са добри, а други – жестоки“.

Маргарет II

Кралицата на Дания не просто е почитател на Толкин, но тя черпи от него вдъхновение като художник. През 70-те години тя изпращя някои свои илюстрации на „Властелинът на пръстените“ на писателя и през 1977 г. част от тях излизат в датския превод на книгата. Те са публикувани под псевдоним и в английско издание на романа, както и като обложка на музикална интерпретация.

Папа Франциск

През 2008 г., когато папата е известен като кардинал Берголио, включва Толкин в своя проповед. Той сравнява пътешествията на Билбо и Фродо с тези на Еней, Одисей и библейски герои като Авраам и израилтяните в пустинята.

Стивън Колбер

Ако често гледате Късното шоу на Колбер, със сигурност ще забележите честите му препратки към Толкин. Ревностният фен на писателя веднъж дори влезе в спор в предаването си в Джеймс Франко кой е по-ревностният почитател.

Джордж Р.Р. Мартин

Авторът на „Песен за огън и лед“ – поредицата, по която е създаден сериалът „Игра на тронове“, е споделял за интереса си към работата на Толкин. Въпреки че критикува някои елементи от сюжетните му линии, Мартин признава огромното влияние на творчеството му над собствената му работа: „Препрочитам „Властелинът на пръстените“ на всеки няколко години, книгата имаше огромен ефект върху мен, когато бях дете. Когато започнах поредицата си, аз го правех в отговор на Толкин, но като негов съвременен имитатор“.

Нападателят на Атлетико Мадрид Фернандо Торес

Футболната звезда е такъв фен на Толкин, че си е татуирал името му на езика тенгвар, създаден от самия писател. Аржентинският му колега Серхио Агуеро пък си е татуирал прякора си Кун Агуеро на елфически на дясното си рамо.

Прочетете още

cast-from-the-lord-of-the-rings-support-possible-purchase-of-tolkien-house-ca38e5c-1280x720

Почитатели на Толкин събират пари за къщата му

Реакцията е вследствие обява за продажбата ѝ Сградата е от 1924-а, като оттогава насам не …