Начало / България / 5 предизвикателства за четящи пътешественици през 2017 г.

5 предизвикателства за четящи пътешественици през 2017 г.

203-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0Всяка година си съставяме списъци с цели, мечти и други задачи, като се надяваме написаното черно на бяло да ни напомня, че нещо някога сме обещали… на себе си. През 2017 г. обаче можеш да направиш нещо много по-интересно (и по-ефективно). Авторите на книгата-приключение “203 предизвикателства за пътешественици” хвърлят ръкавицата на всички, които обичат да пътуват. А ако обичаш да четеш и пътуваш едновременно, по-долу ще откриеш вдъхновение за новия си списък.

 

  1. Прекарай следобед в хамак с книга

Най-сложното предизвикателство за активните хора е да ги накараш да седнат/легнат и нищо да не правят. Ако си от тях, снабди се с цветен хамак (може и от компактните, които са леки и удобни за носене). Прекарай следобеда в четене на книга или просто в слушане на птиците и вятъра.

Вариант за напреднали: Нощувай лятото в хамака (в гората, на плажа, в собствения  двор или дори на терасата – всички варианти са лично изпитани). Имай предвид, че ще ти трябва шалте или по-сериозен чувал, ако спиш в хамак в планината (в противен случай ще падне голямо тракане на зъби).

  1. Открий вдъхновение за ранно ставане от Робърт М. Пърсиг

pirsigКогато си на почивка, поне веднъж стани рано и виж изгрева. Или изобщо не си лягай и виж изгрева – вариант за тези, които не могат да стават рано. Почерпи вдъхновение от Робърт М. Пърсиг и книгата му „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет“: „Повъртях се в леглото, опитвайки се да заспя отново, но чух да кукурига петел и се сетих, че сме на почивка и няма смисъл да се спи.“

Още няколко идеи: Виж изгрева от планински връх. От плажа. От палатката – като си свалил ципа ѝ и се излежаваш без да излизаш. От лодка – защото си излязъл да гребеш по тъмно. В поле от цветя (например цъфнали полета с лавандула или рози). От прозореца си – стани специално за изгрева, а след това си доспи. От колата – защото тъкмо пристигаш след цяла нощ шофиране.

  1. Пътувай в Испания като Дон Кихот (и други прочути комбинации от места + книги)

Преди да заминеш за някоя държава или град, прочети книга, в която действието се развива там. Може да вземеш книгата (или да я свалиш на четеца си) и да я четеш, докато си там (при дълги преходи с влак, автобус или при дълги престои).

Няколко идеи:

България – Пътеписите на Иван Вазов и Алеко Константинов, разказите на Елин Пелин, любимите ти съвременни романи, “50 места, които да посетите в България” (две различни издания за 2015 и 2016 г.).

Япония – “Меморарите на една гейша” от Артър Голдън, “Шогун” от Джеймс Клавел, или романите на Харуки Мураками,

Индия – “Индийската принцеса” и “Червеното сари” от Хавиер Моро, “Чиракът на магьосника” от Тахир Шах,

Амстердам, Холандия – “Дневникът на Ане Франк”, а след това посетете истинската къща на Ане Франк на ул. Prinsengracht 263-267.

Мароко – “В хиляда и една нощи” от Тахир Шах

Великобритания – “Записки от един малък остров” и “Пътят към Литъл Дриблинг” от Бил Брайсън,

Испания – “И изгрява слънце” и “За кого бие камбаната” от Хемингуей, поезията и пиесите на Федерико Гарсия Лорка, “Дон Кихот” от Мигел де Сервантес, Италия – Книгите за Тоскана на Франсис Мейс, “В главата на италианците” от Бепе Северини, “Шестото клеймо” от Дан Браун, Гърция – На тема Корфу е трилогията на Джералд Даръл “Моето семейство и други животни”, „Птици, зверове и роднини” и “Градината на боговете”, Франция – Книгите за Прованс на Питър Мейл, Хърватия – “Чудото в Поскокова Драга” от Анте Томич.

Просто книги за из път – “Истории от куфара”, “География на блаженството” от Ерик Уайнър, “По пътя” от Джак Керуак”, “Глупаци в чужбина” от Марк Твен.

  1. Посети любимите места на любимия си писател

Освен измислен литературен живот, писателите си имат и истински, автентичен такъв, който също си струва да бъде проследен и повторен. Същото важи за музиканти, актьори, художници, учени… Избери личност сред любимите си писатели, музиканти, актьори – някой, чиито стъпки би изминал, и тръгвай.

Няколко идеи:

8523-w625В Куба по стъпките на Хемингуей: В Хавана Хемингуей е навсякъде и под различни форми – най-вече алкохолни. Ако си Хемингуей и обявиш къде в Хавана правят най-доброто дайкири (бар El Floridita) и най-доброто мохито (бар La Bodeguita del Medio) – и двата функциониращи и днес, няма какво друго да се случи, освен да повлечеш тълпи от поклонници, които да следват стъпките ти години по-късно.

Вече си си представил, че си прероденият Хемингуей? Тогава следващата спирка в Хавана е хотел Ambos Mundos, където писателят е живял 7 години през 30-те на миналия век. Стая 511 е превърната в мини-музей, който можете да посетите през деня (макар и прероден Хемингуей, няма да те пуснат да спиш вътре). Стаята е подредена така, сякаш писателят допреди малко е бил там и се е наложило спешно да излезе.

Отворено за посещения е и имението на Хемингуей Финка Вихия (Finca Vigia) в малкото работническо градче Сан Франсиско де Паула. Кубинците винаги са се отнасяли с уважение към факта, че Хемингуей е избрал да живее на обикновено място, близо до хората, с които е ходил на риболов. Днес къщата е отворена за посетители (NB! Често обаче внезапно я затварят за реставрации) – всеки ден от 10 до 16 часа, в неделя от 9 до 13 часа.

gabriel_g_markes_epa_bta10В Колумбия по стъпките на Габриел Гарсия Маркес – „Сто години самота“ е издаден през 1967 г. и постепенно се превръща в един от водещите романи на 20-и век и на стила магически реализъм. Той проследява историята на семейство Буендия, чийто родоначалник е поставил началото на селището Макондо. Счита се, че Маркес е описал Макондо, вдъхновен от собственото си родно място – Аракатака в Колумбия. Речното градче е горещо място, където се отглеждат основно банани, а магията дебне иззад прашните ъгли. Или поне така го е почувствал писателят. Днес домът му и църквата, където е бил кръстен, са основни туристически атракции, а Аракатака все още пази духа на романа.

В Искърското дефиле по стъпките на Вазов – Широколистните гори на Искърското дефиле са вдъхновили Иван Вазов да напише едни от най-хубавите си разкази. Не е нужно дълго да търсиш стъпките на поета – по тях е изградена Вазовата екопътека, която свързва Гара Бов и село Заселе. Това е и единственият път, по който може да се стигне до водопада Скакля. Точно тук Вазов е написал разказа си „Дядо Йоцо гледа“ с прототип местен жител.

  1. Измисли си най-шантавото предизвикателство и напиши книга за него

Светът е пълен с шантави хора, които изпълняват своите шантави предизвикателства. Много от тях просто си търсят повод да не се спират на едно място. Сътвори и ти щура идея и се заеми с нейното осъществяване.

Почерпи вдъхновение от Дикс Уилс, който си поставя  за цел да посети всяко едно място във Великобритания, чието име започва с буквата „Z“. Общият им брой е 41. Успява за една година. След това написва книга със заглавие „Великобритания от Z до Z“. След края на това предизвикателство, Дикс успява да обиколи цялото крайбрежие на Великобритания, като използва само местни автобуси – 196 автобуса за 6 седмици и половина.

За книгата “203 предизвикателства за пътешественици”:

Тази книга е различна от всички книги за пътешествия, които си чел досега. Тя не е за четене, а за изпълняване. Ще ти даде идеи за дестинации и нови преживявания, но повече от всичко ще те предизвика да отвориш съзнанието си за всички вълнуващи възможности, които имаш, но рядко използваш. Ще те вдъхнови да превърнеш всяко пътуване в свое лично приключение. Тази книга е за всеки, който смята, че вече е опитал всичко (защото повечето предизвикателства имат по няколко варианта с различна трудност и за различни типове пътешественици). За всеки, който се страхува да опитва нови неща. За всеки, който мисли, че не може. За всеки обикновен човек, който обича пътуването, новите неща в живота и самия живот. За всеки изморен, зает, сериозен, консервативен, разочарован или тъжен човек – най-вече ти имаш нужда от малко промяна! Приемаш ли предизвикателството?

 

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

46226af6e06348cc5a877c159df7cb5f

Жул Верн ни подари умението да фантазираме

Славният писател е роден на 8 февруари преди 192 години Готови сме за приключения дори …