Начало / България / 5 предизвикателства за четящи пътешественици през 2017 г.

5 предизвикателства за четящи пътешественици през 2017 г.

203-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0Всяка година си съставяме списъци с цели, мечти и други задачи, като се надяваме написаното черно на бяло да ни напомня, че нещо някога сме обещали… на себе си. През 2017 г. обаче можеш да направиш нещо много по-интересно (и по-ефективно). Авторите на книгата-приключение “203 предизвикателства за пътешественици” хвърлят ръкавицата на всички, които обичат да пътуват. А ако обичаш да четеш и пътуваш едновременно, по-долу ще откриеш вдъхновение за новия си списък.

 

  1. Прекарай следобед в хамак с книга

Най-сложното предизвикателство за активните хора е да ги накараш да седнат/легнат и нищо да не правят. Ако си от тях, снабди се с цветен хамак (може и от компактните, които са леки и удобни за носене). Прекарай следобеда в четене на книга или просто в слушане на птиците и вятъра.

Вариант за напреднали: Нощувай лятото в хамака (в гората, на плажа, в собствения  двор или дори на терасата – всички варианти са лично изпитани). Имай предвид, че ще ти трябва шалте или по-сериозен чувал, ако спиш в хамак в планината (в противен случай ще падне голямо тракане на зъби).

  1. Открий вдъхновение за ранно ставане от Робърт М. Пърсиг

pirsigКогато си на почивка, поне веднъж стани рано и виж изгрева. Или изобщо не си лягай и виж изгрева – вариант за тези, които не могат да стават рано. Почерпи вдъхновение от Робърт М. Пърсиг и книгата му „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет“: „Повъртях се в леглото, опитвайки се да заспя отново, но чух да кукурига петел и се сетих, че сме на почивка и няма смисъл да се спи.“

Още няколко идеи: Виж изгрева от планински връх. От плажа. От палатката – като си свалил ципа ѝ и се излежаваш без да излизаш. От лодка – защото си излязъл да гребеш по тъмно. В поле от цветя (например цъфнали полета с лавандула или рози). От прозореца си – стани специално за изгрева, а след това си доспи. От колата – защото тъкмо пристигаш след цяла нощ шофиране.

  1. Пътувай в Испания като Дон Кихот (и други прочути комбинации от места + книги)

Преди да заминеш за някоя държава или град, прочети книга, в която действието се развива там. Може да вземеш книгата (или да я свалиш на четеца си) и да я четеш, докато си там (при дълги преходи с влак, автобус или при дълги престои).

Няколко идеи:

България – Пътеписите на Иван Вазов и Алеко Константинов, разказите на Елин Пелин, любимите ти съвременни романи, “50 места, които да посетите в България” (две различни издания за 2015 и 2016 г.).

Япония – “Меморарите на една гейша” от Артър Голдън, “Шогун” от Джеймс Клавел, или романите на Харуки Мураками,

Индия – “Индийската принцеса” и “Червеното сари” от Хавиер Моро, “Чиракът на магьосника” от Тахир Шах,

Амстердам, Холандия – “Дневникът на Ане Франк”, а след това посетете истинската къща на Ане Франк на ул. Prinsengracht 263-267.

Мароко – “В хиляда и една нощи” от Тахир Шах

Великобритания – “Записки от един малък остров” и “Пътят към Литъл Дриблинг” от Бил Брайсън,

Испания – “И изгрява слънце” и “За кого бие камбаната” от Хемингуей, поезията и пиесите на Федерико Гарсия Лорка, “Дон Кихот” от Мигел де Сервантес, Италия – Книгите за Тоскана на Франсис Мейс, “В главата на италианците” от Бепе Северини, “Шестото клеймо” от Дан Браун, Гърция – На тема Корфу е трилогията на Джералд Даръл “Моето семейство и други животни”, „Птици, зверове и роднини” и “Градината на боговете”, Франция – Книгите за Прованс на Питър Мейл, Хърватия – “Чудото в Поскокова Драга” от Анте Томич.

Просто книги за из път – “Истории от куфара”, “География на блаженството” от Ерик Уайнър, “По пътя” от Джак Керуак”, “Глупаци в чужбина” от Марк Твен.

  1. Посети любимите места на любимия си писател

Освен измислен литературен живот, писателите си имат и истински, автентичен такъв, който също си струва да бъде проследен и повторен. Същото важи за музиканти, актьори, художници, учени… Избери личност сред любимите си писатели, музиканти, актьори – някой, чиито стъпки би изминал, и тръгвай.

Няколко идеи:

8523-w625В Куба по стъпките на Хемингуей: В Хавана Хемингуей е навсякъде и под различни форми – най-вече алкохолни. Ако си Хемингуей и обявиш къде в Хавана правят най-доброто дайкири (бар El Floridita) и най-доброто мохито (бар La Bodeguita del Medio) – и двата функциониращи и днес, няма какво друго да се случи, освен да повлечеш тълпи от поклонници, които да следват стъпките ти години по-късно.

Вече си си представил, че си прероденият Хемингуей? Тогава следващата спирка в Хавана е хотел Ambos Mundos, където писателят е живял 7 години през 30-те на миналия век. Стая 511 е превърната в мини-музей, който можете да посетите през деня (макар и прероден Хемингуей, няма да те пуснат да спиш вътре). Стаята е подредена така, сякаш писателят допреди малко е бил там и се е наложило спешно да излезе.

Отворено за посещения е и имението на Хемингуей Финка Вихия (Finca Vigia) в малкото работническо градче Сан Франсиско де Паула. Кубинците винаги са се отнасяли с уважение към факта, че Хемингуей е избрал да живее на обикновено място, близо до хората, с които е ходил на риболов. Днес къщата е отворена за посетители (NB! Често обаче внезапно я затварят за реставрации) – всеки ден от 10 до 16 часа, в неделя от 9 до 13 часа.

gabriel_g_markes_epa_bta10В Колумбия по стъпките на Габриел Гарсия Маркес – „Сто години самота“ е издаден през 1967 г. и постепенно се превръща в един от водещите романи на 20-и век и на стила магически реализъм. Той проследява историята на семейство Буендия, чийто родоначалник е поставил началото на селището Макондо. Счита се, че Маркес е описал Макондо, вдъхновен от собственото си родно място – Аракатака в Колумбия. Речното градче е горещо място, където се отглеждат основно банани, а магията дебне иззад прашните ъгли. Или поне така го е почувствал писателят. Днес домът му и църквата, където е бил кръстен, са основни туристически атракции, а Аракатака все още пази духа на романа.

В Искърското дефиле по стъпките на Вазов – Широколистните гори на Искърското дефиле са вдъхновили Иван Вазов да напише едни от най-хубавите си разкази. Не е нужно дълго да търсиш стъпките на поета – по тях е изградена Вазовата екопътека, която свързва Гара Бов и село Заселе. Това е и единственият път, по който може да се стигне до водопада Скакля. Точно тук Вазов е написал разказа си „Дядо Йоцо гледа“ с прототип местен жител.

  1. Измисли си най-шантавото предизвикателство и напиши книга за него

Светът е пълен с шантави хора, които изпълняват своите шантави предизвикателства. Много от тях просто си търсят повод да не се спират на едно място. Сътвори и ти щура идея и се заеми с нейното осъществяване.

Почерпи вдъхновение от Дикс Уилс, който си поставя  за цел да посети всяко едно място във Великобритания, чието име започва с буквата „Z“. Общият им брой е 41. Успява за една година. След това написва книга със заглавие „Великобритания от Z до Z“. След края на това предизвикателство, Дикс успява да обиколи цялото крайбрежие на Великобритания, като използва само местни автобуси – 196 автобуса за 6 седмици и половина.

За книгата “203 предизвикателства за пътешественици”:

Тази книга е различна от всички книги за пътешествия, които си чел досега. Тя не е за четене, а за изпълняване. Ще ти даде идеи за дестинации и нови преживявания, но повече от всичко ще те предизвика да отвориш съзнанието си за всички вълнуващи възможности, които имаш, но рядко използваш. Ще те вдъхнови да превърнеш всяко пътуване в свое лично приключение. Тази книга е за всеки, който смята, че вече е опитал всичко (защото повечето предизвикателства имат по няколко варианта с различна трудност и за различни типове пътешественици). За всеки, който се страхува да опитва нови неща. За всеки, който мисли, че не може. За всеки обикновен човек, който обича пътуването, новите неща в живота и самия живот. За всеки изморен, зает, сериозен, консервативен, разочарован или тъжен човек – най-вече ти имаш нужда от малко промяна! Приемаш ли предизвикателството?

 

 

Прочетете още

Ant

Антонина Дуриданова: Дълголетието е въпрос на баланс

Говорим за новата книга на една младолика и борбена жена Антонина Дуриданова е дългогодишен федерален …