Начало / Любопитно / 13 неща, които (може би) не знаете за „Хари Потър и Философският камък“

13 неща, които (може би) не знаете за „Хари Потър и Философският камък“

HarryPotter5posterПървият филм от поредицата за Хари Потър, по книгата „Хари Потър и Философският камък“, стана на 15 години, затова ви предлагаме няколко малко известни факта около създаването му, събрани от английския вестник „Телеграф“.

  1. Хедуиг била избрана преди Хари

Може би намирането на совата супер звезда ви се струва далеч по-лесно от откриването на най-подходящото момче, което да изиграе детето, което оцеля. Всъщност совата Ук получава ролята на Хедуиг преди Даниел Радклиф да бъде избран като Хари Потър.

Продуцентът на филма Дейвид Хейман забелязал младия Радклиф във филм за Дейвид Копърфийлд, но Сузи Фиджис, която се занимавала с подбора на актьорите, срещнала трудности да убеди родителите му, че ролята на магьосник няма да повлияе на детството и юношеството му. Тя свикала национален кастинг, но напуснала продукцията, след като нито едно от предложенията й не успяло да покрие изискванията. По случайност по време на театрална постановка Хейман и сценаристът Стивън Кловс се сблъскали с бащата на Радклиф Алън, който работел като литературен агент. С него бил и синът му и за тази среща продуцентът разказва, че била като просветление: „Сякаш гръм ме удари, изобщо не можех да се концентрирам в постановката, която бях отишъл да гледам. Семейство Радклиф си тръгна, преди да успея да говоря с тях. Прекарах безсънна нощ, чакайки сутринта, когато се обадих на Алън“. Даниел направил пробни снимки, които изумили Джоан Роулинг: „Тогава все още нямах син. Звъннах на Дейвид и му казах „Той е страхотен, фантастичен, сякаш гледам сина си на екран“. Защото след всичко това усещането за Хари беше като за мое дете“.

За ролята си в първия филм Радклиф получава 1 млн. паунда.

  1. Тери Гилиъм не получил режисьорското място

98280472_us-born_british_director_terry_gilliam_poses_as_he_arrives_on_may_17_2016_for_the_screening-large_trans_nvbqzqnjv4bqzgekzx3m936n5bqk4va8rwtt0gk_6efzt336f62ei5uГилиъм бил сред няколкото режисьори, привлечени първоначално за продукцията, заедно с Майк Нюъл, Тим Робинс, М. Найт Шаямалан и Крис Колумбъс, който получил мястото. Бившият член на „Монти Пайтън“ бил фаворитът на Роулинг. Въпреки това Уорнър Брос избрали Колумбъс. Гилиъм явно не приел добре това решение, съдейки от негов коментар: „Бях перфектният избор за „Хари Потър“. Спомням си, че си тръгнах от срещата, на която разбрах финалния избор, и два часа шофирах. Бях толкова бесен! Версиите на Крис Колумбъс са ужасни, просто са тъпи“.

  1. Планът бил филмът да е анимация, а Хари да се озвучава от Хейли Джоел Озмънд

14202726_ai-largeПреди изобщо Тери Гилиъм да се появи на хоризонта, към плановете бил привлечен Стивън Спилбърг и студиото Дриймуърк, част от което той притежава. Причините били финансови. Планът бил да се съберат няколко от книгите на Роулинг в една анимационна продукция. Президентът на „Уорнъс Брос“ по това време Алън Хорн се възпротивил, а Роулинг настояла актьорският състав да е английски. Хейли Джоел Осмънд, който проявявал интерес към озвучаването на Хари Потър, се насочил заедно със Спилбърг към „Изкуствен интелект“.

  1. Робин Уилямс искал да играе Хагрид

Роулинг настоявала за британски актьори, поради което Робин Уилямс не получил ролята на Хагрид. Звездата споделя, че продукцията го привлякла, но имало забрана за американски актьори: „Може би някой ден, ако Хари дойде в университета в Йейл и стане президент“. За съжаление Уилямс така и не доживя да види „Фантастичните зверове и къде да ги открием“, в който действието се развива в Ню Йорк през 20-те години на ХХ век.

195639_robbie_coltrane-large_trans_nvbqzqnjv4bqolk963vrncok71xfe0ekzonhz16bg8lvygly9qtlh9wОгромният пазител на дивеча е сред персонажите, за които Роулинг имала конкретен актьор предвид – Роби Колтрейн, който приел поканата и станал първият възрастен, избран в актьорският състав.

  1. Рик Майял играе Пийвс, но така и не попада в лентата

Комикът взел ролята на досадния полтъргайст, след като излъгал, че е чел книгата, когато агентът му предложил ролята. Но се справял твърде смешно. Майял многократно бил гонен от снимачната площадка, защото с играта си разсмивал малките актьори, докато се очаквало те да са в роля. В интервю актьорът споделя „Караха ме да играя с гръб към тях, но те пак се смееха. Реших да играя, така че да не ме виждат, като крещях репликите си, но те не спираха. И така екипът реши да запише гласа с някой друг. Поснимах малко, взех си хонорара и се прибрах“. Няколко седмици по-късно Майял бил уведомен, че сцените му са изрязани от лентата, което го ядосало, но му платили добре и получил билети за премиерата. Комикът не успял да присъства, но пратил децата си, които били сигурни, че той играе Хагрид.

  1. Ако Роулинг първо беше видяла, а не говорила с Ема Уотсън, вероятно щеше да я отхвърли

harry-potter-shock-large_trans_nvbqzqnjv4bqk1vqnxpb3iww2hov72333efmgkxtka8gplohleaxtc4Роулинг за запознава с Уотсън по телефона на по-късен етап от прослушването. Авторката споделя: „Истински късмет е, че така срещнах Ема за първи път, защото се влюбих в нея. Тя ми говори около 60 секунди, без да поеме дъх и аз просто й казах „Ема, ти си перфектна“. Когато я видях на живо, тя се оказа много красиво момиче и аз трябваше да си напомня, че все пак това е филм. В съзнанието ми Хармаяни изглеждаше по-тромава и свита“. Не само за Уотсън, но и за Радклиф и Рупърт Гринт Роулинг признава, че били по-привлекателни, отколкото тя си ги представяла: „Честно казано, и тримата изглеждаха твърде добре, а персонажите бяха различни“. Доказвайки първоначалното мнение на Роулинг, че е перфектна, Уотсън учела изключително отдадено репликите, при това не само своите, но и на Рон и Хари и често им подсказвала.

  1. Рупърт Гринт пробил с рап

За да получи ролята на Уизли, 10-годишният Гринт се явил на прослушването, изпълнявайки рап, облечен като учителката си. Оригиналното видео още не е качено онлайн, но Гринт бил помолен да повтори изпълнението си, въпреки че твърдял, че помни само първите няколко реплики.

  1. „Хари Потър и Философският камък“ променил детското трудово законодателство във Великобритания

В навечерието на филмовата премиера било разкрито, че продуцентите на филма лобират за промяна в законодателството, която ще даде по-голяма гъвкавост на младите им актьори. Днес участниците в представления и филми над 9 години могат да работят 5 часа на ден с почивка по средата, а когато филмът се снима, часовете са 4. По време на снимките на първите филми Алън Рикман споделя, че понякога Радклиф, Уотсън и Гринт били замествани от много ниски актьори с перуки, за да могат децата да си напишат домашните.

  1. Подобно на хиляди 12-годишни, Ема Уотсън си падала по Том Фелтън

Малкият Том Фелтън трансформирал най-големия враг на Хари Потър Драко Малфлой от неприятен мазник в симпатичен гадняр – нещо, което Роулинг не одобрявала. Дори Ема Уотсън не била имунизирана срещу чара му и години по-късно признава, че 12-годишното и аз вероятно би се съгласило да го целуне.

  1. Катедрала в Кентърбъри отказала да е декор заради езичеството

Точно както с желанието на Роулинг за актьорския състав, имало намерение да се използват само локации във Великобритания за заснемането на филма. За да се пресъздаде Хогуортс, били използвани части от замъка Алнуик в Нортъмбърленд, Бодлиевата библиотека на Оксфордския университет и катедралата в Глостър. Всъщност първата избрана катедрала била тази в Кентърбъри, но управата й отказала заради езическите елементи в романа и страха от негодуване сред християнската общност. Така всички позитиви от заснемането се прехвърлили в Глостър.

  1. В САЩ Философският камък всъщност е Магически

Философският камък бил заменен с Магическият камък в първото издание на книгата в САЩ през 1998 г. Затова било решено не само да се запази различното име и за филма, но и всяка реплика, в която философският камък се споменава, да бъде преигравана с магическия му еквивалент.

  1. Създателите на филма искали Роулинг да е майката на Хари

Което не би било нелогично предвид факта, че тя приемала Хари за своя измислен син, а и не изглеждала много по-различно от Джералдин Съмървил, която се появява в огледалото като Лили Потър. Въпреки това Роулинг отказала и по-късно споделила: „Екипът наистина ме покани, но аз наистина не се чувствам добре като актриса, дори и в роля, в която трябва просто да стоя и да махам. Със сигурност щях да объркам нещо“.

  1. Даниел Радклиф не помни общото прослушване на тримата

Когато след години Радклиф участва в предаван на живо чат с Роулинг, той споделя, че не помни съвместното си прослушване с Уотсън и Гринт. Добре, че интернет помни всичко и видеото е достъпно онлайн.