Начало / България / Четирите акцента на септември

Четирите акцента на септември

Влизаме в есента с тези хубави заглавия, които ще ни съпровождат през целия месец  

web banner_

„Огледалния човек“ е психотрилър, който показва, че както отражението често дава лъжлива241055_b представа кой стои насреща, така мотото „децата играят, майките ги наблюдават“ не винаги означава загриженост. Понякога вниманието може да се разсее, или – още по-зле, да се фокусира върху престъпно деяние. Отвлечено преди пет години момиче е намерено мъртво на детска площадка. Оказва се, че през цялото време до смъртта си девойката е била жива и държана в клетка заедно с други момичета, като заложник на сериен убиец, но къде и какво се е случило с нея не е известно. С разследването се заема инспектор Юна Лина, упорита жена, самата тя с достатъчно травми от миналото, които са я превърнали в ченге-перфекционист. Паралелно се намесва друга сюжетна линия, за семейство, рухнало психически, вследствие на преживяна трагедия. Всички тези нишки завързва в една безпощадна и зрелищна история истинското семейство Андорил от Швеция, които всички познаваме като автори на бестселъри под общия псевдоним Ларш Кеплер. Новата им книга е толкова непредсказуема, че читателят, затаил дъх от страх и удоволствие, ще види истинското лице на убиеца чак на финала. 

–––––––––––––

240786_b„Мълчанието на цвета“ е сборник от две повести и един пътепис за различни места по света, до които е пътувала обичаната авторка на „Три ябълки паднаха от небето“. Както повечето книги на Нарине Абгарян и тази представлява самобитен шарен килим, изтъкан с арменска топлота, душевен колорит и любов към всеки отделен човек. Героите ù отново са много, живеят заедно, в семейства, които се прескачат в кухнята, шумни, щури и добродушни. Един от тях обаче е дете с аутизъм, което трудно говори. То възприема света чрез отделни цветове, а думите в главата му се кодират в музика, със съответстващи цифри и звуци. По този начин авторката изразява индивидуалните характери на хората. Красотата на текста е именно потапянето на читателя в цветовете, които са оценъчни символи на добро и лошо, самота и откритост, честност и подлост, но най-вече сърдечно отношение към живота.

–––––––––––
Поколения са израснали с идеите на канадската терапевтка Лиз Бурбо и нейната школа „Слушай239976_b своето тяло“. Тя има три деца, осем внучета и две правнучета, затова от първо лице са наблюденията ù в книгата „Петте най-важни нужди на децата в наши дни“, които подрежда така – уважение, общуване, обич, удоволствие и сигурност. Минавайки през всички етапи на развитието на човека в ерата на Водолея, авторката подробно обяснява характеристиките на този период, в който ще са жизненоважни не толкова изкуственият интелект и технологичен напредък, колкото вътрешната природна интелигентност. Книгата е насочена към възрастните, особено към тези, които са родители. Ако не искат да прекъснат връзката с децата си, те трябва да усвоят норми на поведение в синхрон с младите. Това е необходимо четиво за прехода на всички нас в хора от нов тип – приемащи, с изразени чувства, с емпатия към другия и преработване на уроци от миналото.

––––––––––

240882_bВтората книжка от поредицата комикси за Тото носи заглавие на типично негова реплика –„Подарявам ти го, от мен да мине“. Този малък ученик все прави гафове и коментари, с които поваля наред родители, учители и съученици. Неговите пакости са представени като смешни ситуации и въздействащи вицове, и се разиграват на познати за всички деца места – на море и след ваканцията, в класната стая, през междучасието, на улицата, в аптеката, в ресторанта, дори на опера, което е пример как трябва да се държи едно дете на културно събитие. Тото веднага става симпатичен на всеки читател с „бисерите“, които ръси и опитите да хитрува по сладък начин.

Прочетете още

422065351_724037106485594_8062317724303146292_n

Децата избират най-хубавите книги на годината

Всеки участник е част от почетното жури „Бисерче вълшебно“ стартира сега за 12-ти път – …