Начало / Свят / Ане Франк може би не е предадена

Ане Франк може би не е предадена

js79898494Отговорът на въпроса „Кой предаде Ане Франк?“ може и да е „Никой“, сочи ново проучване, цитирано от „USA Today”. Изследване на музея на Ане Франк в Амстердам показва, че скривалището на еврейското момиче и нейното семейство може да е било открито случайно заради разследване на нацистите за измами с хранителни дажби или нелегално наемане на работа, твърди ВВС.

Проучването, което се базира на полицейски документи и на всеизвестния дневник на Ане, установява, че немските части, които са открили семейството, обикновено разследвали случаи, свързани с парични средства и измами, не с криещи се евреи. Освен това на 4 август 1944 г., когато семейство Франк е арестувано, те прекарват в сградата много повече време, отколкото е нужно за отвеждането на укриващи се хора.

„По време на работата им това полицейско звено често попада на криещи се евреи заради естеството на задачите си“, се твърди в изследването, което подчертава, че няма доказателства за анонимно предателско телефонно обаждане. В него още се посочва, че по-рано през 1944 г. в същата сграда за измами с хранителни дажби са арестувани двама мъже, а самата Ане описва този арест в дневника си. Има и доказателства, че окупационните власти са разследвали хора от къщата, които е трябвало да бъдат пратени на принудителен труд някъде. Според директора на музея Роналд Леополд има шанс Ане Франк, която умира в лагер през 1945 г., да е била предадена, но трябва да се вземат предвид и други възможности.

Прочетете още

332244

Ръкописно стихотворение на Ане Франк продадено на търг за 140 хиляди евро

В холандския град Харлем на аукцион бе продаден за 140 хиляди евро лист с написано …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *