Начало / Читатели / Читателски дневник: Любимата книга на Фидел Кастро

Читателски дневник: Любимата книга на Фидел Кастро

55a5e51814d2f6e99c86442648aeed01Починалият наскоро бивш кубински лидер Фидел Кастро бе познат най-вече като революционер. Той обаче имаше една сериозна страст, различна от политическата борба – четенето. Това бе потвърдено малко след кончината му, когато стана ясно, че Фидел е служил за коректор и редактор не на кого да е, а на самия Габриел Гарсия Маркес.

През 1952 г. Кастро попада в затвора след провалена атака на Монсада Баракс. Изпратен е в килията в учреждение северно от Сантяго. Точно там лидерът на кубинската революция се заразява със страстта по книгите. Той жадно поглъща произведения от всички жанрове – от философия, през история и велики литературни шедьоври.

Този период се оказва от огромно значение и за оформянето на политическите му възгледи и идеологията на модерната кубинска държава.

Затворен в тясната килия, Фидел се вдъхновява от трудовете на Фройд и Кант, чете Шекспир, Моъм и Достоевски. Но най-силно Ел Коменданте е впечатлен от „За кого бият камбаните“ от Ърнест Хемингуей. Романът, разказващ за борбите на героя Робърт Джордан по време на Испанската гражданска война, изцяло кореспондира с мисленето на Фидел и вдъхновява Кубинската революция.

Той дори не крие възхищението си към Хемингуей и признава пред писателите Кърби Джоунс и Франк Макевиц, че това е любимият му писател. „Четох „За кого бият камбаните“ като студент… Хемингуей говори за партизаните, които се бият срещу армията. Този роман е една от книгите, които ми помогнаха със съвети и стратегии в битката с армията на Батиста“, казва кубинският лидер.