Начало / Свят / Джоан Роулинг е сред 100-те най-влиятелни писателки

Джоан Роулинг е сред 100-те най-влиятелни писателки

jk-rowlingВсички сме наясно с влиянието, което Джоан Роулинг  придобива в литературния свят още с първите си творби за Хари Потър. Наскоро обаче тя беше включена в списъка на 100-те най-влиятелни жени писателки за последните 100 години – инициатива, обявявана по време на всяко издание на културния фестивал Хей, провеждан във Великобритания, съобщава Bookstr. 100-те заглавия са избрани след тримесечно гласуване от читатели, случило се под хаштага #vote100books.

В него името на Роулинг се появява наравно с литературни икони като Агата Кристи, Ане Франк, Маргарет Атууд, Харпър Ли и Маргарет Мичъл. Списъкът, освен представителки на художествената литература, включва и влиятелни имена в нехудожествената и научната проза.

Фестивалът, който официално стартира в Уелс в края на май, ще има свои издания през годината още в Мексико, Испания, Перу, други части на Великобритания, Колумбия и Дания. Директорът му Питър Флорънс коментира значението на 100-те творби и техните авторки така: „В този списък има книги, които са променили животи, които са променили света. Той е необикновено доказателство за силата на идеите и историите, но също и доказателство за мъдростта на гласувалите за книгите, включени в него“.

Прочетете още

maxresdefault

Пет впечатляващи факта за Дж. К. Роулинг

Създателката на Хари Потър издаде тази година и нова книга The Ink Black Heart е …