Начало / Свят / Германия купи калифорнийския дом на Томас Ман

Германия купи калифорнийския дом на Томас Ман

4990

Германското правителство купи дома на Нобеловия лауреат Томас Ман в Калифорния, САЩ. Писателят живее в къщата след бягството от нацисткия режим в родината си. Немските власти планират да превърнат сградата в музей на прославения си автор, като освен това в плана влиза тя да бъде „център на трансатлантическия диалог“.

Инициативата за покупката дойде от специален комитет от 3000 души интелектуалци, начело с друга немска нобелистка – Херта Мюлер, които подписаха петиция къщата на Ман да бъде запазена, след като бе обявена за продан за 15 милиона долара. „Тази къща е била дом за много германци, които са работили за по-добро бъдеще на страната ни и са павирали пътя към отвореното общество. Те са в основата на изграждането на трансатлантическите ценности. Искаме да възродим вилата на Томас Ман в този дух“, каза за в. „Зюдойче Цайтунг“ германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Очаква се реновацията на дома да продължи две години.

38982Ман напуска Германия заедно със семейството си през 1933 г., с идването на власт на Хитлер. Те първо се местят в Швейцария, а след това – и в САЩ, където се нанасят в дом с пет спални край Лос Анджелис. В писмо до брат си Хайнрих Томас описва преместването си „като безразсъдна и своенравна шега“, а дома си като място „със седем палми и много цитрусови дървета“. Дизайнът е на архитекта Джей Ар Дейвидсън. С годините къщата се превърнала в място за срещи на много писатели, включително Бертолд Брехт и Бруно Франк, който скоро дори ще стане съсед на Ман. Една от посетителките е 14-годишната Сюзан Зонтаг, която описва по-късно визитата си за чаша чай в материал за в. „Нюйоркър“. Едно от най-силните ù впечатления е от „затрупаната маса, химикалки, мастилницата, книги, документи … и книги, книги, книги в рафтовете на пода до тавана, които покриват две от стените“. „Да бъдеш в една стая с Томас Ман е вълнуващо… Но освен това вълнуваща бе и гледката на първата частна библиотека, която съм виждала“, пише още Зонтаг.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

4f91eeb965016.image

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс”: Книга припомня големия пожар в библиотеката на Лос Анджелис

Сюзън Орлийн изследва мащабите на драмата Датата е 29 април, а годината 1986-а. Рано сутринта …