Начало / Свят / Германия купи калифорнийския дом на Томас Ман

Германия купи калифорнийския дом на Томас Ман

4990

Германското правителство купи дома на Нобеловия лауреат Томас Ман в Калифорния, САЩ. Писателят живее в къщата след бягството от нацисткия режим в родината си. Немските власти планират да превърнат сградата в музей на прославения си автор, като освен това в плана влиза тя да бъде „център на трансатлантическия диалог“.

Инициативата за покупката дойде от специален комитет от 3000 души интелектуалци, начело с друга немска нобелистка – Херта Мюлер, които подписаха петиция къщата на Ман да бъде запазена, след като бе обявена за продан за 15 милиона долара. „Тази къща е била дом за много германци, които са работили за по-добро бъдеще на страната ни и са павирали пътя към отвореното общество. Те са в основата на изграждането на трансатлантическите ценности. Искаме да възродим вилата на Томас Ман в този дух“, каза за в. „Зюдойче Цайтунг“ германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Очаква се реновацията на дома да продължи две години.

38982Ман напуска Германия заедно със семейството си през 1933 г., с идването на власт на Хитлер. Те първо се местят в Швейцария, а след това – и в САЩ, където се нанасят в дом с пет спални край Лос Анджелис. В писмо до брат си Хайнрих Томас описва преместването си „като безразсъдна и своенравна шега“, а дома си като място „със седем палми и много цитрусови дървета“. Дизайнът е на архитекта Джей Ар Дейвидсън. С годините къщата се превърнала в място за срещи на много писатели, включително Бертолд Брехт и Бруно Франк, който скоро дори ще стане съсед на Ман. Една от посетителките е 14-годишната Сюзан Зонтаг, която описва по-късно визитата си за чаша чай в материал за в. „Нюйоркър“. Едно от най-силните ù впечатления е от „затрупаната маса, химикалки, мастилницата, книги, документи … и книги, книги, книги в рафтовете на пода до тавана, които покриват две от стените“. „Да бъдеш в една стая с Томас Ман е вълнуващо… Но освен това вълнуваща бе и гледката на първата частна библиотека, която съм виждала“, пише още Зонтаг.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Garmus-hp-IMG_4111

Инфлацията принуди германците да свият разходите за книги

Най-продаваната книга за 2022-а е „Уроци по химия“ Книжният пазар в страната изживява по-слаба година – …