Начало / Автори / Светът отбеляза 184-ия рожден ден на Луиза Мей Олкът

Светът отбеляза 184-ия рожден ден на Луиза Мей Олкът

google-doodle-louisa-may-alcott-novelist-author-737667

Днес, 29 ноември, светът на литературата отбеляза 184-ия рожден ден на Луиза Мей Олкът. Писателката остава в сърцата на читателите с романа си „Малки жени“ . Рожденият ù ден стана повод интернет търсачката Google да се „преоблече“ със специален дудъл, посветен на американската авторка на проза и поезия.

Олкът започва писателската си кариера като пише под псевдонима А. М. Бърнард. Тя издава с това име няколко романа за по-малки читатели и тийнейджъри. Това ù носи слава, а Хенри Джеймс я нарича „писателката на децата… Текери, Тролъп на забавачницата и класната стая“.

Олкът се ражда преди през 1832 г. във Филаделфия в семейството Абигейл Мей и Амос Бронсън Олкът. Детството ù е свързано с постоянното присъствие в дома ù на интелектуалци като Ралф Уолдо Емерсън, Натаниел Хоторн и Хенри Дейвид Торо. В зрелите си години тя се утвърждава като една от най-запалените феминистки на XIX в. Тя дори е първата жена, която е регистрирана и има право да гласува в град Конкорд, Масачузетс. Освен активистка на феминизма, тя се бори и срещу смъртното наказание. По време на Първата световна война служи като медицинска сестра, но само след шест седмици се разболява от тиф. Луиза Мей Олкът никога не се омъжва. Когато през 1879 година по-малката ù сестра Мей умира, Луиза поема грижата за две годишната ù дъщеря – Луиза Мей Найрикър (Лулу).

Най-голям успех и световно признание Луиза Мей Олкът постига с романа си „Малки жени“, издаден през 1868 година. Написан само за шест седмици, романът представлява своеобразна интерпретация на детските години на авторката и нейните сестри. Героините – Мег, Джоу, Бет и Ейми са един ненадминат пример за пътя, който извървява всеки от детството към зрелостта. Огромният успех на романа и възторгът на читателите подтикват Олкът да напише още три книги със същите герои: „Добри съпруги“ (1869), „Малки мъже“ (1871) и „Синовете на Джоу“ (1886).

Олкът умира в Бостън на 6 март 1888 от сърдечен удар.

Дудълът, с който Google отбеляза рождения ù ден, е по дизайн на Софи Диао. В него са изрисувани основните героини от „Малки жени“ – книгата, с която Олкът продължава да живее и да възпитава.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Dobri saprugi-1

Сестрите Марч се завръщат в „Добри съпруги“

Втора част на вечната класика на Луиза Мей Олкът ни събира с любимите момичешки персонажи, …