Начало / България / Сини като морето!

Сини като морето!

Примамливо ни канят да потънем в синьо хеликонските книжарници

IMG-20230704-WA0000
Разходката ни из тях започва с въздишка по морето и завършва между книгите, на хладно. Ако сте в София и крачите по напечения площад Славейков, може и от двата му края да се мушнете в един Хеликон :) Първо да обърнем внимание на „бебето“ – неотдавна откритата книжарница на „Славейков“ 7, с мекичките по форма витрини, която прилича на бонбониера, на кукленска къща от театрален декор, от онези, в които уж няма къде да се свреш, а се оказват просторни. Оптическа илюзия, или професионална подредба – ефектът е осезаем! Затова младият екип книжари са заложили на игрите за деца и родители. Специално Катан е от вида „нашата маса черпи“, тоест, за вкъщи, на къмпинг, в колата, въобще, където могат да се съберат хора от различни поколения пред едно страхотно забавление. Синята витрина на Хеликон Славейков Втори, по асоциация с класиците баща и син Петко и Пенчо Славейкови, простира в дължина новото издание на техния върл за времето си опонент Иван Вазов – 28 разказа в отлична подборка с твърди корици. Забравете, че е задължителна в училище, тази книга представлява четиво, което просто ще ви върне вкуса към хубавия български език. Стига сме надничали отвън като вазовата калугерка Хаджи Ровоама, вътре изборът е голям :)

IMG-20230615-WA0002

Прехвърляме се в Бургас, по-точно в книжарница „Хеликон Бургас – Център“ Тя, за който още не е направил лежерен тегел по пешеходната зона в града, да кажем, че се намира на Александровска 51, недалеч от „пчелата – майка“ на „Тройката 4“ и щедро предлага заглавия в синьо за всеки вкус. На стелажа само дето не е кацнал гларус отгоре, та да насочва с човка четящите, но за тази работа има достатъчно опитен екип книжари. Затова са подредили бестселъри за бизнес и личностно усъвършенстване като „Стратегията син океан“ и 4-часовата работна седмица“ . Колкото и невероятно да звучи, сега е момента човек да осмисли поведението си или плановете за в бъдеще – докато почива. Така че, смятаме идеята на бургазлии за особено сполучлива. Вземете от нея „Изкуството да бъдеш спокоен“ на Райън Холидей, също „12 седмици за по-буден ум“  на Санджай Гупта. В информационната гмеж, която ни залива, тези автори са цял оазис. Разбира се, няма плаж без Никълъс Спаркс, който тук виждаме с романа „Желанието“, нито лятна свалка, която току-виж се окаже „класика в жанра“, избор, вече описан в „Малки жени“.

Изобщо, препоръчваме всякакви експлозивни емоции да си останат в книгите! Ако някоя ни обсеби, следва… за пета маса поръчката е две дълги книги без захар, с много лед :)

Людмила Еленкова

Прочетете още

icebreaker-9781797159706_hr

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс“ (17 юли – 23 юли)

Добрата новина е, че тази седмица в американската класация попада книга, която има и своя български …