На фокус
Начало / Свят / Излиза непубликувана книга от авторката на „Малки жени”

Излиза непубликувана книга от авторката на „Малки жени”

Луиза Мей Олкът я пише, когато е на 17

gettyimages-171400134-1024x778

Aunt Nellie’s Diary, както се казва книгата, е само 44 страници. Въпреки това съвременната критика си я хареса още преди публикуването. Литературното списание The Strand например я нарича „дълбоко психологическо проникновение”.

Става ясно обаче и това, че книгата е на практика недовършена. Луиза Мей Олкът я пише смело от позицията на 40-годишна жена.

Зад публикуването стои още по-смела идея на литературното списание. Редколегията търси писател, който да довърши подхванатото от създателката на „Малки жени”. Самият ръкопис пък е собственост на библиотеката на Харвардския университет.

Литературоведът Даниел Шийли, който се занимава отдавна с творчеството на Олкът, подчертава, че непубликуваната книга дава представа за детайли, които са оказали влияние върху фантазията и въображението на писателката.

Aunt Nellie’s Diary е замисъл, който предхожда с 19 години най-знаменитата творба на Луиза Мей Олкът – „Малки жени”. Като форма, прилича на дневник, в който има бележки за общо девет преживени дни. В първия от тях 40-годишна жена празнува своя юбилей. В последния пък писателката описва слънчев ден сред природата, в края на който предстои бал с маски.

olkut

Олкът е известна с многото професии, които сменя през живота си. „Малки жени” написва само за месец и половина през 1868-а. Година по-късно създава и продължението на книгата „Добри съпруги”

Лира.бг по материали от „Гардиън”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Leonard-Cohen

„Тайна“ книга от Ленард Коен излиза наесен

Талантът му на писател се равнява на този на музикант Големият изпълнител държи писанието в …