Начало / Свят / Излиза непубликувана книга от авторката на „Малки жени”

Излиза непубликувана книга от авторката на „Малки жени”

Луиза Мей Олкът я пише, когато е на 17

gettyimages-171400134-1024x778

Aunt Nellie’s Diary, както се казва книгата, е само 44 страници. Въпреки това съвременната критика си я хареса още преди публикуването. Литературното списание The Strand например я нарича „дълбоко психологическо проникновение”.

Става ясно обаче и това, че книгата е на практика недовършена. Луиза Мей Олкът я пише смело от позицията на 40-годишна жена.

Зад публикуването стои още по-смела идея на литературното списание. Редколегията търси писател, който да довърши подхванатото от създателката на „Малки жени”. Самият ръкопис пък е собственост на библиотеката на Харвардския университет.

Литературоведът Даниел Шийли, който се занимава отдавна с творчеството на Олкът, подчертава, че непубликуваната книга дава представа за детайли, които са оказали влияние върху фантазията и въображението на писателката.

Aunt Nellie’s Diary е замисъл, който предхожда с 19 години най-знаменитата творба на Луиза Мей Олкът – „Малки жени”. Като форма, прилича на дневник, в който има бележки за общо девет преживени дни. В първия от тях 40-годишна жена празнува своя юбилей. В последния пък писателката описва слънчев ден сред природата, в края на който предстои бал с маски.

olkut

Олкът е известна с многото професии, които сменя през живота си. „Малки жени” написва само за месец и половина през 1868-а. Година по-късно създава и продължението на книгата „Добри съпруги”

Лира.бг по материали от „Гардиън”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

SOUS LE SOLEIL DE PAUL VALERY PHOTO 10

Безценни писания на френски поет излязоха на бял свят

Повлиява с разбиранията си на няколко поколения Пол Валери е сред най-големите имена в европейския …