Начало / Любопитно / Митовете и легендите зад Хари Потър

Митовете и легендите зад Хари Потър

fantastic-beastsАко се базираме на филмовите трейлъри, вече знаем, че фантастичните животни могат да бъдат открити в куфара на Еди Редмейн в Ню Йорк от 1926 г. Но от къде идват драконите, еднорозите и хипогрифите от света на Хари Потър и „Фантастични животни и къде да ги намерим“? Ето как отговаря ВВС на този въпрос:

Чудовищата и митичните зверове играят роля в творбите на Роулинг, която надхвърля изграждането на един непознат свят – те добавят символична и психологическа дълбочина, а и ни напомням, че сме „посетители“ в едно магическо място. Роулинг е едновременно изобретател и изследовател на фантастичните животни, населявайки вселената си с микс от „класически“ чудовища (тролове, кентаври, русалки) и собствени творения (дементори). Някои от тези чудовища са по-слабо популярни от други: богартите произхождат от келтския и английския фолклор, например, но не са познати извън тях. Някои от тези същества имат съвсем не фантастична история: гринледите живеят в плитките води и сграбчват децата с дългите си зелени ръце. Не е трудно човек да се досети какво е обяснението – те напомнят на водни растения, които често мърдат и приличат на животни. а също така са добър начин родителите си да плашат децата, за да стоят далеч от вировете и блатата и така да бъдат опазени от потенциален риск от удавяне, а не от сграбчване от митичен воден дух.

fantastic-beasts-thunderbirdНо по-голяма част от любимите чудовища на Роулинг произхождат от Древността. Фениксът Фоукс, например, не е само фантастично животно, способно да се възражда от пепелта, но има и исторически корени. С описанието си той напомня на описания от Херодот феникс през 5 в. Пр. Хр. Херодот е известен като „бащата на историята“, а критиците му го наричат „бащата на лъжите“. Той разказва това, което е чул от други хора по време на своите пътувания, често без да представя никакви доказателства. В случая той е чул, че фениксът живее в Египет и предава това на читателите си. Допълва, че не е виждал съществото, а само негови рисунки.

Още по-критикуваният римски историк Тацит също пише за съществуването на феникс в Египет през 1 в. Сл. Хр. през управлението на император Тиберий. Тацит открива някои разногласия за продължителността на живота на птицата, но твърди, че е около 500 години. Източниците му са единодушни за човката и цвета на птицата и всички твърдят, че е различна от всички други и е свещена за слънцето. Интересното е, че нито Тацит, нито Херодот твърди, че фениксът се възражда от пламъците си, но описват как младите птици пренасят телата на майките си и ги погребват. Въпреки че разказва тази история, самият Херодот я определя като невероятна.

Друго същество от поредицата за Хари Потър, което е претърпяло някои промени във фантастичната си природа, е кучето с много глави. В древногръцката митология вратите на подземното царство се пазят от Цербер – кучето с много умения, но с неуточнен брой глави. Поетът Хезиот му дава 50 глава, а Пиндар е още по-амбициозен със 100. По-късно гръцките и римските писатели го изобразяват с три, а на ваза, изложена в Лувъра, е с две. Вероятно е по-лесно да нарисуваш две глави, отколкото три. Но колкото и да са те при Цербер, с триглавия Пухчо от Хари Потър имат едно общо качество – разсейват се от музика.

Цербер е проницателно куче и трябва истински музикант (според Вергилий – самият Орфей), за да го разсее. Пухчо е по-лесна аудитория и заспива от свирнята и на омагьосана арфа. Роулинг го превръща в куче пазач, лежащо върху входа към тайната на философския камък, пред която се изправят Хари, Рон и Хърмаяни. Дали пък това не е метафора ма прекрачването на прага към ада? Естествено, героите са подложени на изпитания, които биха били съвсем на мястото си във всеки един гръцки мит – мъчителни загадки, физически препятствия и емоционална травма.

Глобално митототворчество

Философският камък има корени както в митовете, така и в историята. Приятелят на Дъмбълдор и откривател на камъка Никола Фламел е реален книжовник, живял в Париж през 14 век. Много години след смъртта му се твърдяло, че е открил тайната на вечния живот. По-късни писатели му приписвали качества на алхимик, но няма доказателства за това. В днешно време една парижка улица носи името му (а друга е кръстена на съпругата му), което си е един вид безсмъртие.

fantastic-beasts-trailer-nycДори името на драконите, на които са посветени митични истории в Европа и Азия, произхожда от гръцки. Същото важи и за базилиска от стаята на тайните, чието наименование идва от умалителното на гръцки „малък цар“. Роулинг възприема тази част от мита за него, според която създанието може да убие с всеки с изключително силната си отрова. За щастие на читателите, тя се отказва от описания от Плиний Стари единствен вариант за справяне с базилиска, а именно чрез миризмата на невестулка.

Едни от най-енигматичните чудовища в Хогуортс са кентаврите, които живеят в забранената гора. Те са директна препратка към кентаврите, за които се вярвало, че живеят на планината Пелион в централна Гърция. Кентаврите на Роулинг също предпочитат гористите местности, въпреки че им се носи славата на похотливци. Един от тях – Фирензи – е увлечен по науката и астрологията, което напомня за древногръцкия кентавър Хирон, който бил учител на Ахилес, Тезей и други гръцки герои и също бил увлечен по астрологията. В археологическия музей в Неапол е изложена фреска, която показва Хирон, обучаващ Ахилес да свири на лира. Крака са свити под него като на куче, докато ръцете му поддържат тялото и свирят на струните. Интересно напомняне, че хората се вълнуват от митичните създания от тогава, откакто съществуват писането, рисуването и мисленето.

Магия и метафора

18fantasticbeasts2-superjumboКентаврите, русалките и другите полухора са традиционна част от фолклора. Но понякога от смесването им в модерните времена се получават още по-интересни създания. Хипогрифът, например, се появява за първи път в италианска поема в началото на 16 век. Но комбинацията от грифон (самият той комбинация от орел и лъв) и кон е предвидена векове по-рано. В „Еклоги“ Вергилий описва сцена, в която правилата не важат: грифони се чифтосват с кобили, а елените пият вода заедно с хрътките. Но съществуването на хипогрифи се отрича не заради фантастичната им природа, а заради добре известната (поне на аудиторията на Вергилий) нетърпимост между коне и грифони.

Интересно е да се помисли и за създанията, които Роулинг не използва, но населяват гръцката митология, като сатири и нимфи, например. (Френската магьосница Фльор споменава, че по Коледа училището Бобатон се украсява с горски нимфи, но явно те нямат друго предназначение.) И тук се крие голяма част от символиката в света на Хари Потър, който за изненада на тийнейджърите е лишен от секс. Да, прокрадват се някои целувки, но хищническият похот на сатирите отсъства. Дори героинята, която споделя име с една гръцките нимфи – Нимфадора – няма много общо с тях, освен способността да променя вида си (което в митологията те използват, за да се предпазят от похотта на сатирите, а не, за да се борят със злото).

Има и други същества, които изпълняват алегорични цели – елфите, например, са много по-добре представени в други книги, отколкото в тези на Роулинг (нека си спомним книгите на Толкин). Домашните й духчета напомнят за робство и подчинение, кентаврите и гигантите също страдат под управлението на Умбридж в Хогуортс, тъй като са считани за по-ниско ниво от хората. Което пък напомня за расизъм.

fantastic-beasts-and-where-to-find-them-final-trailer-3Все пак трябва да се отбележи, че драконите и базилиска поставят Хари и приятелите му в голяма опасност, но най-страшните създания са дементорите, измислени от самата Роулинг. Те може и да имат някои сходства с привиденията и черните конници от „Властелина на пръстените“, но психологическите и емоционалните щети, които нанасят, са уникални. Роулинг ги изгражда като метафора на депресията, с която се е борила, напомняйки ни, че най-мрачните чудовища, срещу които се изправяме, са тези в собствената ни душа.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

harry

„Хогуортс“ също мина на онлайн обучение

Училището от книгите за Хари Потър се пренесе в нов сайт В съзвучие със ситуацията …