Начало / България / Нови книги / Да четеш, докато замъркаш

Да четеш, докато замъркаш

204018_b

Представяме ви една особена история – на най-добрия приятел на човека и книгите едновременно. На същество, пропито от емпатия и интуиция. Иначе котка. Необикновена – като всичките си събратя.

Дюи – още бебе, е открит в кутия за връщане на книги в едно мразовито утро. Библиотекарите в Спенсър, Айова се натъкват на полуживото същество и се заемат да го спасят. Опитът е успешен. Но звездата на котарака тепърва ще изгрее.

Нали е посветена на неговата история, затова и книгата се казва простичко „Дюи”. Вярвате или не, но името му се ражда с референдум сред читателите. И така под небето на Айова заживява легендата Дюи Рийдмор Букс. Дюи заради една десетична библиотечна класификация, Рийдмор – от името на популярна анимационна котка, поощряваща децата да четат, пък и Букс, та да се знае, че именно книгите са негова съдба.

Книгите са и играта на живота му. Почти 19 години прекарва сред тях Дюи – подскачайки, лазейки, докосвайки ги. Представете си как влизате в библиотека, а вътре ви очаква царствен, самоуверен, красив котарак. И не просто ви очаква, ами е готов да се размаже от удоволствие заради ласките ви, пък и вас да разчувства с умението си да ви се посвети.

„Дюи” е книга, разказваща живота на това същество, но и откровение, което излиза от душата на Вики Майрън, неговата „майчица”. При това историята далеч не свършва със стореното от една котка. От редовете на Вики може да научите как се преражда една библиотека, как става вдъхновител на цялата общност. Да, „Дюи” развеселява, когато идва ред за акробатичните номера и другите палавости на оранжевата космата топка, но е и визитна картичка на отношението ни към книгите изобщо, на умението ни да си служим със собствените си чувства.

Най-хубавото е, че Вики разпалва съкровеното усещане, че всеки има нужда от любов. Една котка също. А да не забравяме, че и книгите сами по себе си също са любов. Ето тук е пресечната точка на всичко изписано в тази книга. Тук ви оставяме и вас. Останалото ще свърши Дюи. Котето от малката провинциална библиотека, което трогна света.

tumblr_m7o56okmee1qesw8yo1_1280

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ezgif.com-webp-to-jpg

Френска кибритена фабрика се прероди в библиотека

Навремето в халетата ѝ работели 500 души Предприятието отваря врати още през 1892 г. в …