Начало / Свят / Ръкописно стихотворение на Ане Франк продадено на търг за 140 хиляди евро

Ръкописно стихотворение на Ане Франк продадено на търг за 140 хиляди евро

332244В холандския град Харлем на аукцион бе продаден за 140 хиляди евро лист с написано от ръката на Ане Франк стихотворение. Известната в цял свят 15-годишна холандка Ане, починала от тиф през февруари 1945 година в концентрационния лагер Берген-Белзен, по време на нацистката окупация на Нидерландия си води дневник, превърнал се в символ на Холокоста и в един от основните литературни паметници, описващи живота в Европа по време на Втората световна война.

Ане написала стихотворението за сестрата на своята съученичка Жаклин ван Маарсен през март 1942 г., когато била на 12 години – четири месеца преди семейството ù да бъде принудено да се скрие от нацистките окупатори в тайна квартира в една от сградите на крайбрежната улица Принсенграхт. Първите четири стиха били преписани от списание и съветвали Кристиан да набляга повече на уроците – но вторите четири стиха звучат като дело на Ане.

cxczbemxgaaw-vzДвете четиристишия, адресирани до Кри-Кри (Кристиан ван Маарсен) били продадени за сума, трикратно превишаваща първонално обявената цена. Това, впрочем, било очаквано, ако се вземе предвид, че кореспонденцията на Ане и сестра ù Марго с техни американски връстници била продадена през 1988 г. за 165 хиляди долара.

Кристиан ван Маарсен починала преди десетина години. Сестра ù Жаклин е жива и у нея имало и други ръкописни стихове от Ане Франк, но тя няма намерение да ги продава. Името на новия собственик е неизвестно, защото е пожелал анонимност, съобщава The Daily Mail.

„Събитието е особено важно, тъй като подобно нещо се случва много рядко. По правило такива стихотворения или веднага се озовават в музей, или остават завинаги в семейния кръг”, коментира директорът на аукциона Bubb Kuyper Auctions Тейс Бланкевоорт.

cwv0xjpxeaa9be7

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ил.3. Скрите страници

Изследователи откриват две скрити страници в дневника на Ане Франк

От Амстердам – Ане Франк се е опитала да скрие две страници от дневника си, …