Начало / Критика / Не бива да градим живота си върху омразата

Не бива да градим живота си върху омразата

Мария-Десислава Щиплийска, Хеликон Славейков

202967_bКогато захванах тази малка, но затрогваща книжка, знаех, че няма как тя да не предизвика сълзи в очите ми! Редно е да спомена, че всъщност авторът ѝ не е някой прочут писател, а един обикновен мъж. Човек като всеки нас, който е открил жената, с която желае да сподели живота си. Той е бащата на едно малко момченце, което се нуждае от своите родители.

Всъщност „Няма да получите омразата ми“ е затрогващо откровение, написано от Антоан Лейри, който се опитва да се справи със загубата на своята съпруга Елен. В тази тънка книжка той успява да излее сърцето си и да ни затрогне по начин, който малко съвременни автори са успявали. Надали бихте останали безчувствени, докато я четете.

Основната тема в нея е смъртта на наш близък. Това не е нещо, което може някога да се превъзмогне, особено ако това е вашата половинка. Единственото, което можем да направим, е просто да свикнем със загубата. Да намерим начин да продължим въпреки болката и увеличаващата се пропаст в сърцето ни! Да намерим в себе си силата и волята за живот. Да осъзнаем, че най-важното е да продължим да се грижим за хората, които са все още тук. Както Лейри се грижи за своя невръстен син, изправяйки се срещу мъката заедно с него, като отбор.

Поднесена по истински и чувствен начин, тази прекрасна изповед на един любящ баща се опитва да ни научи на най-важното. Че не бива да градим живота си върху омразата – това, което бихме постигнали с нея е само и единствено унищожение. Няма връщане назад, затова просто трябва да продължим с живота си, колкото и да ни е трудно.