Начало / България / „Физика на тъгата“ – с престижна награда в Швейцария

„Физика на тъгата“ – с престижна награда в Швейцария

161861_bРоманът „Физика на тъгата“ на Георги Господинов получи престижната награда „Ян Михалски“, връчвана от едноименната фондация, наречена на известен швейцарски издател, съобщи БТА.

Според журито „Физика на тъгата“ е „роман-лабиринт, роман-вселена, който изследва завоите на индивидуалната и колективната памет в търсене на човечността; фантастична кутия с истории, изобретателни и задълбочени, поетични и философски“. Господинов е сред най-четените и най-превеждани съвременни български писатели, отбелязват още организаторите.

Наградата „Ян Михалски“ съществува от 2010 г., а сред лауреатите й през годините са много автори от Централна и Източна Европа. Тя носи името на швейцарски издател и се присъжда от 2010 г., като за нея могат да бъдат номинирани произведения на автори от цял свят.

„Физика на тъгата“ се е състезавала с още 14 заглавия, включително и с мемоара на носителя на „Букър“ Джулиан Барнс „Levels of Life“.

Паричната равностойност на наградата е 50 000 швейцарски франка (46 000 евро).

„Физика на тъгата“ вече няколко пъти бе номинирана за куп престижни награди за превод в цяла Европа и по света.

Прочетете още

Топ 101 - художествена литература_722x300

Топ 101 Художествена литература в „Хеликон“ за 2023 г.

В годишната класация за най-продавана художествена литература – преводна и българска, забелязваме отлична тенденция – почти …