Начало / Свят / В Дания правят нов музей на Андерсен

В Дания правят нов музей на Андерсен

283781f5-2881-455d-876f-575173ba6416_w610_r0_sНов музей, посветен на живота и работата на най-прочутия разказвач на приказки Ханс Кристиян Андерсен, ще бъде построен в родния му град Одензе.

Средствата за построяването му дойдоха от финансова групировка, която дари около 33 милиона долара за целта. Планът за създаването на музея е от вече няколко години, но чак сега бяха намерени финанси. Проектът за музея е дело на японското архитектурно бюро Кенго Кума. Сградата ще е с площ 5600 кв. м, повечето от които – под земята. Според местните власти в Одензе, музеят ще предостави уникална възможност за пресъздаване на андерсеновата приказна вселена по начин, който да впечатли едновременно и децата, и възрастните.

Ханс Кристиян Андерсен остава най-популярната в световен план личност от Дания. Приказките му са преведени на 160 езика. В момента най-популярният паметник, свързан с творчеството му е Малката русалка в Копенхаген, която обаче далеч не е внушителна, твърдят туристите. Въпреки това, по подобие на Манекен Пис в Брюксел, тя събира милиони туристи, които се покланят пред паметта на създателя й.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

annie-spratt-p1bHqLjKwi4-unsplash

Седем книги за деца от 7 до 107

Избираме ги по случай празника на детската книга От 1967-а насам рожденият ден на Андерсен …