На фокус
Начало / Свят / В Дания правят нов музей на Андерсен

В Дания правят нов музей на Андерсен

283781f5-2881-455d-876f-575173ba6416_w610_r0_sНов музей, посветен на живота и работата на най-прочутия разказвач на приказки Ханс Кристиян Андерсен, ще бъде построен в родния му град Одензе.

Средствата за построяването му дойдоха от финансова групировка, която дари около 33 милиона долара за целта. Планът за създаването на музея е от вече няколко години, но чак сега бяха намерени финанси. Проектът за музея е дело на японското архитектурно бюро Кенго Кума. Сградата ще е с площ 5600 кв. м, повечето от които – под земята. Според местните власти в Одензе, музеят ще предостави уникална възможност за пресъздаване на андерсеновата приказна вселена по начин, който да впечатли едновременно и децата, и възрастните.

Ханс Кристиян Андерсен остава най-популярната в световен план личност от Дания. Приказките му са преведени на 160 езика. В момента най-популярният паметник, свързан с творчеството му е Малката русалка в Копенхаген, която обаче далеч не е внушителна, твърдят туристите. Въпреки това, по подобие на Манекен Пис в Брюксел, тя събира милиони туристи, които се покланят пред паметта на създателя й.

Прочетете още

1p1-1024x686

Къщата на Хемингуей на крачка от затваряне

Икономическата криза се отрази на атрактивния музей Писателят идва за първи път тук през 1928-а, …