Начало / Свят / В Дания правят нов музей на Андерсен

В Дания правят нов музей на Андерсен

283781f5-2881-455d-876f-575173ba6416_w610_r0_sНов музей, посветен на живота и работата на най-прочутия разказвач на приказки Ханс Кристиян Андерсен, ще бъде построен в родния му град Одензе.

Средствата за построяването му дойдоха от финансова групировка, която дари около 33 милиона долара за целта. Планът за създаването на музея е от вече няколко години, но чак сега бяха намерени финанси. Проектът за музея е дело на японското архитектурно бюро Кенго Кума. Сградата ще е с площ 5600 кв. м, повечето от които – под земята. Според местните власти в Одензе, музеят ще предостави уникална възможност за пресъздаване на андерсеновата приказна вселена по начин, който да впечатли едновременно и децата, и възрастните.

Ханс Кристиян Андерсен остава най-популярната в световен план личност от Дания. Приказките му са преведени на 160 езика. В момента най-популярният паметник, свързан с творчеството му е Малката русалка в Копенхаген, която обаче далеч не е внушителна, твърдят туристите. Въпреки това, по подобие на Манекен Пис в Брюксел, тя събира милиони туристи, които се покланят пред паметта на създателя й.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

phpcxjgb1

Аржентинец изрисува къщата на Вапцаров

Стихотворенията „Вяра” и „Прощално” вдъхновили твореца 31-годишният Франсиско Босолети се справя със задачата за общо …