Начало / Свят / Британските библиотеки и музеи търсят пари за отопление

Британските библиотеки и музеи търсят пари за отопление

Нужни са им повече средства

museos-1024x768

Институциите всъщност очакват засилен поток от посетители, които ще искат просто да се сгреят. Затова сега се водят преговори с политици да бъдат освободени повече средства, които ще позволят безпроблемното отопление на такива сгради.

Великобритания всъщност изгражда мрежа от центрове, предлагащи топлина – наред с библиотеките и музеите, това са още административни сгради, обществени клубове, седалища на благотворителни организации. В тях без проблем ще могат да влязат и да останат колкото поискат хора без дом, но и такива, които имат проблем с плащането на сметките.

При сегашните цени на енергията обаче библиотеките и музеите могат да си позволят да се отопляват само ако намалят работното си време. Проблемът потвърждава и Алистър Браун от Асоциацията на музеите.

Отсега обаче тече подготовка за зимата. Много библиотеки увеличават капацитета на читалните си, за да отговорят на нуждите на хората. Само в лондонския Гринуич например вече са инвестирани 28 хил. лири за нови столове и друга мебел в тамошните библиотеки. Притесненията относно средствата за отопление обаче остават и сега се разчита, че политическата класа ще намери навреме решение на проблема.

Информация от „Гардиън”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

clementinum-national-library-prague-czech-republic

Пет места в служба на книгите

Видът на една библиотека изразява същността ѝ Ценностите, които е приело едно общество, се изразяват …