Начало / Свят / Дж. К. Роулинг: Писането на сценарии е като да учиш непознат език

Дж. К. Роулинг: Писането на сценарии е като да учиш непознат език

1d274906575284-today-pottermore-rowling-140815-01Дж. К. Роулинг посети Ню Йорк за премиерата на филма „Фантастични животни и къде да ги намерим“. Според в. US Today една от причините е не само гордостта й от лентата, на която е сценарист, а и заради благотворителна кауза. В известната зала „Карнеги Хол тя представи спинофа на поредицата за Хари Потър на специална предпремиера, провела се с благотворителна цел в полза на Лумос – неправителствената организация, която Роулинг създаде преди 10 години, за да помага на децата в институции по целия свят да живеят в семейна среда.

Писателката сподели, че за създаването на Лумос е вдъхновена от публикация в Sunday Times, в която за свой ужас тя вижда снимка на дете в клетка. Роулинг си казала тогава, че ако историята е толкова ужасна, колкото е изображението, тя е длъжна да направи нещо.

„Те остават нечути“, казва тя за децата в институциите, които писателката често критикува за това, че влияят пагубно върху детското развитие. Роулинг е подготвена със статистика и записки за тежкото положение на децата в институциите, но и с реални възможности за помощ. „Това е изключително решим проблем“, споделя тя и още: „Това не означава, че е лесно, но ние знаем как да го направим“.

Малко преди предпремиерата изпълнителният директор на Лумос Жоржет Милхър заяви за Associated Press, че финансовата подкрепа на писателката е направила организацията изключително ефективна и стабилна. Тя подчерта, че повечето фондации оцеляват година за година с набраните средства, но Роулинг е дарила приходите от друг спиноф на поредицата за малкия магьосник – „Приказките на барда Бийдъл“. „Поради тази причина планирането ни може да е дългосрочно“, казва Милхър, според която: „Ако искаш да направиш голяма промяна в една държава, трябва да направиш дългосрочни инвестиции“.

На предпремиерата Роулинг разказа за процеса по създаването на „Фантастични животни и къде да ги намерим“. Да пишеш за киното винаги е било предизвикателство за романистите, тъй като това са два напълно различни жанра. Роулинг се справя с това, като третира сценария като книга – включва не само диалози, но и дълги описателни пасажи за сцените и героите. „Това е като да учиш напълно непознат език и аз се учех да пиша сценарий, докато го правех в действителност“, разказва Роулинг.

Филмът по „Фантастични животни и къде да ги намерим“ е режисиран от Дейвид Йейтс, а в ролите са Еди Редмейн, Дан Фоглър, Алисън Судол, Картрин Уотърстън, Езра Милър и др.

Прочетете още

epa05632893 British novelist, screenwriter and film producer, J.K. Rowling attends the European Premiere of 'Fantastic Beasts and Where Tto Find Them' at Leicester Square in London, Britain, 15 November 2016. The movie opens in British cinemas on 18 November.  EPA/HAYOUNG JEON

„Икабог“ на Дж. К. Роулинг безплатно на български език

Писателката реши да подари приказката на семействата у нас и по целия свят заради ограниченията, …