Начало / Свят / Дж. К. Роулинг: Писането на сценарии е като да учиш непознат език

Дж. К. Роулинг: Писането на сценарии е като да учиш непознат език

1d274906575284-today-pottermore-rowling-140815-01Дж. К. Роулинг посети Ню Йорк за премиерата на филма „Фантастични животни и къде да ги намерим“. Според в. US Today една от причините е не само гордостта й от лентата, на която е сценарист, а и заради благотворителна кауза. В известната зала „Карнеги Хол тя представи спинофа на поредицата за Хари Потър на специална предпремиера, провела се с благотворителна цел в полза на Лумос – неправителствената организация, която Роулинг създаде преди 10 години, за да помага на децата в институции по целия свят да живеят в семейна среда.

Писателката сподели, че за създаването на Лумос е вдъхновена от публикация в Sunday Times, в която за свой ужас тя вижда снимка на дете в клетка. Роулинг си казала тогава, че ако историята е толкова ужасна, колкото е изображението, тя е длъжна да направи нещо.

„Те остават нечути“, казва тя за децата в институциите, които писателката често критикува за това, че влияят пагубно върху детското развитие. Роулинг е подготвена със статистика и записки за тежкото положение на децата в институциите, но и с реални възможности за помощ. „Това е изключително решим проблем“, споделя тя и още: „Това не означава, че е лесно, но ние знаем как да го направим“.

Малко преди предпремиерата изпълнителният директор на Лумос Жоржет Милхър заяви за Associated Press, че финансовата подкрепа на писателката е направила организацията изключително ефективна и стабилна. Тя подчерта, че повечето фондации оцеляват година за година с набраните средства, но Роулинг е дарила приходите от друг спиноф на поредицата за малкия магьосник – „Приказките на барда Бийдъл“. „Поради тази причина планирането ни може да е дългосрочно“, казва Милхър, според която: „Ако искаш да направиш голяма промяна в една държава, трябва да направиш дългосрочни инвестиции“.

На предпремиерата Роулинг разказа за процеса по създаването на „Фантастични животни и къде да ги намерим“. Да пишеш за киното винаги е било предизвикателство за романистите, тъй като това са два напълно различни жанра. Роулинг се справя с това, като третира сценария като книга – включва не само диалози, но и дълги описателни пасажи за сцените и героите. „Това е като да учиш напълно непознат език и аз се учех да пиша сценарий, докато го правех в действителност“, разказва Роулинг.

Филмът по „Фантастични животни и къде да ги намерим“ е режисиран от Дейвид Йейтс, а в ролите са Еди Редмейн, Дан Фоглър, Алисън Судол, Картрин Уотърстън, Езра Милър и др.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

JK-Rowling_02-1

Дж. К. Роулинг продава по-малко заради своите изказвания

Интересът към книгите ѝ спадна с повече от 10% Причината за по-малкия интерес са всъщност …