На фокус
Начало / Свят / Дни на българската литература в Скопие

Дни на българската литература в Скопие

denovi_na_sovremena_bugarska_knizevnost_vo_makedonija_2Националната и университетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Скопие, заедно с Националната библиотека „Св.св.Кирил и Методий“- София, организира “Дни на съвременната българска литература“ в Македония.
Форумът се провежда на 15 и 16 ноември в НУБ – Скопие и включва подписването на нов договор за сътрудничество между двете библиотеки, изложба на книги, преведени от български на македонски през последните две десетилетия, литературна среща с трима български автори и дискусия на тема „Приемственост и утвърждаване на македонските и български автори в други културни среди“
Това събитие цели да се задълбочат културните връзки между двете държави и да се запознае македонската общественост с литературните постижения на българските автори. В непосредствен диалог ще се осъщестят лични контакти и ще се постигне сътрудничество и обмен на авангардни литературни идеи, както и нови възможности за още по-голямо културно сътрудничество.
На официалното откриване ще присъстват д-р Иван К. Заров и д-р Красимира Александрова, директори на двете национални библиотеки, и българският посланик в Македония Иван Петков
От България по специална покана пристигат писателите Силвия Томова, Ваная Тайя и Поли Муканова, а честта да направи обзор на българската литература се пада на македонския поет и критик Бранко Цветковски.
Вратите са отворени за всички автори, преводачи, издатели и ценители на литературата, подчертават домакините от Македония.

Прочетете още

dsc_7207-0

Исках да кажа истината за нашето сега и тук

Силвия Томова представя своя нов роман – „Милост за приятелите” Септември е месец, зареден с …