Начало / Интервюта / Ролята на писателя е да провокира към размисъл

Ролята на писателя е да провокира към размисъл

През декември, докато чакахме журито на наградата „Хеликон“ да определи победителя за 2016 година, зададохме на 12-те номинирани едни и същи 6 въпроса. Ето какво отговори Силвия Томова, отличена за книгата си „Милост за приятелите“:

СИЛВИЯ ТОМОВА

Как бихте се представили на читателите на сп.“Книжарница“ и сайта лира.бг, ако случайно не Ви познават?

С книгите си, разбира се. Но с последната си книга „Милост за приятелите“ се обръщам към раната на днешния свят – безумното разделение, невъзможността да намерим общ език за общото ни минало и настояще.

Как виждате ролята на писателя днес в България и в света?

Писателят е изгубил онова влияние върху обществото, каквото някои писатели имаха преди около тридесет и повече години. Повечето разказвачи днес се опитват да угодят на масовия вкус, други продадоха душите си в полза на една или друга политическа идея. Ролята на писателя не само в България, а и в света е да провокира към размисъл.

Кои автори Ви изградиха като писател и кои бихте препоръчали на днешните млади хора?

Харесвам различни автори, почерци, стилове, но като че ли най-голямо влияние върху мен са оказали Мопасан, Зола, Доктороу, Хемингуей, Ъпдайк, Тревър. Може би, защото намирам в тях онази чувствителност към света, която ми импонира.

С какво бихте се занимавали, ако никога не бяхте посегнали към перото? Защо?

Вероятно щях да бъда певица. Ако никога не бях докоснала перото, днес щях да пея джаз… Но тъй като това не ми се случи, в най-скоро време ще напиша разказ, в който ще разкажа за моята неслучила се певческа кариера… Малко самоирония никога не е излишна.

Липсва ли Ви сериозната критика у нас или това е прекрасно − като ученически купон без родителски надзор?

Литературната критика липсва. Професионалната литературна критика е изместена за сметка на отзиви, тип ревюта, които се пишат на принципа „харесва ми – не ми харесва“. Просто такъв е светът, в който живеем. Което не се продава добре, умира… Всъщност, сега е така, да се надяваме, че ситуацията ще се промени.

Какво означава за Вас номинацията за наградата „Хеликон“?

Радвам се за тази номинация, разбира се. Всяка една номинация или награда стимулира, а за мен лично е и ориентир за това докъде съм стигнала.

Прочетете още

nagr2

Двайсетгодишният „Хеликон“ кацна на рамото на Георги Тенев

Писателят получи наградата за „антиутопичното си визионерство“ Георги Тенев е новият лауреат на литературната награда …