Начало / Любопитно / Десет вдъхновяващи урока от жените в литературата

Десет вдъхновяващи урока от жените в литературата

Денят на необвързаните в Китай (11 ноември) наскоро отмина, но той беше повод много читатели да си припомнят безценни уроци, на които ни учат някои от най-популярните литературни героини. Вестник „Хафингтънпоуст“ събра и дефинира съвети на любимите дами, създадени от въображението и перото на велики писатели.

  1. Гордейте се със себе си!

 „У мен има такъв инат, че никога не мога да се уплаша от чуждата воля. Куражът ми нараства всеки път, когато някой се опита да ме сплаши“. (Елизабет Бенет – „Гордост и предразсъдъци“, Джейн Остин)

elizabeth

Една от най-обичаните жени в английската литература, Елизабет, е схватлива и честна, което й позволява да се издигне над злободневието на заобикалящото я общество. Решимостта й да се омъжи по любов се сблъсква с лоялността й към семейството.

  1. Бъдете проницателни!

„Извинете ме, но не харесват някого, само защото е привлекателен“. (Хармаяни Грейнджър – „Хари Потър“, Дж. К. Роулинг)

61156316

Ученичката в Хогуортс Хармаяни е умно и уравновесено момиче, което бързо доказва на Хари Потър, че той може да разчита на нея винаги. Тя е много състрадателна, цени приятелите си и игнорира хулиганите.

  1. Искайте толкова, колкото заслужавате!

„Нямам против да бъда булка, да имам сватба, ако мога да го направя без съпруг. Но тъй като това не е ролята, в която една жена може да се покаже, значи няма да се женя – поне не още“. (Батшеба Евърдийн – „Далеч от безумната тълпа“, Томас Харди)

b7782645f6570f98dd92b32c5dcd1a57

Батшеба е пленителната героиня на тази история, писана преди почти 150 години, и е напълно независима – като дух и като финанси. Тя избягва идеята за брак, ако не е по любов и е решена сама да е господар на съдбата си.

  1. Обичайте себе си!

„Нямам против любовта, аз обичам любовта. Просто не мисля, че партньорът е предпоставка за щастлив живот“. (Клои Ъшър – „Happily“ на Софи Танер)

Клои достатъчно пъти е била питана защо е сама, достатъчно пъти й е било казвано, че ще разбере какво е истинската любов, когато има деца. Тя се изпратя срещу тази идея, предизвиква разбирането за задължителното „устройване“ и се жени за себе си, демонстрирайки как човек първо трябва да обича себе си, за да е способен да обича и някой друг.

  1. Следвайте мечтите си!

„Ще си сам, когато правиш всичко това. Няма училище, в което те учат да си теб самия, няма кой да те насочи към верния отговор. Ти сам си си акушерка и ще се раждаш отново и отново, в тъмни стаи, сам“. (Джоана Мориган – „How To Build A Girl“, Кейтлин Моран)

Веселата тийнейджърка Джоана от Улвърхамптън се бори с пубертета, бедността и опитите да си изгради идентичност, която й пасва. Въпреки че е свръх наясно с недостатъците си, тя яростно защитава индивидуалността си и успешно преследва мечтите си да стане музикален журналист.

  1. Вслушвайте се в инстинктите си!

„Не забравяй, че съм луда!“ (Лизбет Саландер – „Милениум“, Стиг Ларшон)

enhanced-buzz-18562-1283940170-5

Лизбет е безстрашен и опитен хакер, презиращ конформизма и ортодоксалния външен вид. Безцеремонният език и необщителността й я правят неоценена от другите, но интелигентността и прозорливостта й я водят до свободата, която тя жадува.

  1. Бъдете доволни от това, което имате!

„Мога да живея сама, ако себеуважението и обстоятелствата го изискват. Няма да продам душата си, за да си купя блясък. В себе си нося съкровище, което ме поддържа жива и което не мога да продам“. (Джейн Еър – „Джейн Еър“, Шарлот Бронте)

p_133010

Джейн е честно и обикновено младо момиче, което често е подлагано на грубости и унижения, но успява да затвърди принципите и достойнствата си. Тя държи на интелектуалното и емоционалното удовлетворение и защитава социалното равенство.

  1. Приемете уникалността си

„Никога не правете нещата наполовина. Бъдете скандални. Доведете ги докрай. Уверете се, че всичко, което правите, е напълно лудо, чак неочаквано“. (Матилда – „Матилда“, Роалд Дал)

317693

Матилда е малко момиче с гениален ум и страст към четенето. Родителите не виждат способностите й и често я игнорират. Тя открива, че има психокинетични сили и ги използва, за да прави шеги.

  1. Избирайте добри каузи!

„Никой няма да ме забрави – нито лицето, нито името ми. Катнис – момичето, което запали пожара“. (Катнис Евърдийн – „Игрите на глада“, Сюзан Колинс)

katniss-1

Катнис оцелява като ловец, но е принудена да вземе участие в телевизионна надпревара, провеждаща се до смърт. Тя скоро се превръща в символ на бунта срещу потисническата Капитолия.

 10. Останете оптимисти!

„Всеки носи в себе си добрата новина. Добрата новина е, че дори не подозирате колко страхотни сте. Колко можете да обичате. Какво можете да постигнете. И колко голям е потенциалът ви“. (Ане Франк – „Дневникът на Ане Франк“)

1471533976-6317

13-годишната Ане Франк поддържа дневник, докато се крие със семейството си по време на нацистката окупация в Холандия. Въпреки обстоятелствата, вдъхновяващите й думи и зрялата й позиция показват невероятен дух.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

drak02

Дракони в книжарницата – посрещаме китайската нова година

Тя ще продължи чак до 28 януари догодина Годината на Зеления дървен дракон ще е …