Начало / Свят / Лейла Слимани спечели „Гонкур“ с романа си „Сладка песен“

Лейла Слимани спечели „Гонкур“ с романа си „Сладка песен“

photo_verybig_1619446Родената в Мароко писателка Лейла Слимани спечели престижната френска литературна награда „Гонкур“ с романа си „Chanson douce“ („Сладка песен“). Смразяващата кръвта история разказва за „перфектна“ бавачка, която убива двете деца, за които трябва да се грижи. Произведението е базирано на реалната история на гувернантка от доминикански произход, която трябва да бъде съдена в Ню Йорк за това, че през 2012 г. убива децата, за които се грижи. Книгата, която започва с изречението „бебето е мъртво“, вече е бестселър във Франция. Слимани, която е на 35 години, е едва единадесетата жена, удостоена с отличието. Отделната награда „Рьонодо“, на която се гледа като на утешителна награда, отиде при криминалния роман „Babylone“ („Вавилон“) на авторката Ясмина Реза.
Слимани беше фаворит за наградата сред четиримата финалисти, заради „идеалния профил: млада талантлива жена, която работи в сферата на медиите“. С творбите си тя се наложи като новия глас във франкофонската литература, който не се колебае да изследва тъмните кътчета на човешкото съзнание и поведение. С директния си и прецизен стил писателката разказва историята във втория си роман, наподобявайки студения и дистанциран Сименон.
Решението на журито бе обявено по традиция на тържествен обяд в парижкия ресторант „Друан“, а Слимани посвети наградата на родителите си, които са я „възпитали в любов към литературата и свободата“.
Председателят на журито на „Гонкур“ – писателят, журналист и водещ на френски културни предавания Бернар Пиво, заяви, че тази година е била успешна, що се отнася до създаването на литература. Пет до седем от постъпилите романи са били изключително добри и са затруднили журито в преценката им, защото са били много различни.“Гонкур“ е най-престижната литературна награда във Франция. Присъжда се от академията „Гонкур“, основана през 1902 г. в Париж от братя Едмон и Жул дьо Гонкур. Първата награда е връчена на 21 декември 1903 г. Съгласно завещанието на братята Гонкур тя се присъжда ежегодно за роман, който е най-значимото художествено произведение на френски език за съответната година.
Наградата е известна и с това, че носи на своя лауреат само символичната сума от 10 евро, но му осигурява значителна популярност, както и добри продажби на книжния пазар. Книга, спечелила приза, успява да продаде средно 345 000 екземпляра.

Прочетете още

foire-du-livre-2021_5761110

Независим сенегалски писател спечели „Гонкур”

Книгите му публикуват малки издателства, но пак е четен Мохамед Мбугар Сар е очакван победител …