Начало / Автори / Жените експлоатират телата си без лимит според мароканска писателка

Жените експлоатират телата си без лимит според мароканска писателка

Феминизмът и пластичната хирургия за нея са различни неща

180416_M_DASH_LEILA_SLIMANI_SHOT_2_0002_RT_GR_J-ALLEN_preview-1024x819

Лейла Слимани направи летящ дебют със своята „В градината на змея” – книгата получи и най-престижната мароканска литературна награда „Ла Мамуния”. Последва международно признатата „Нежна песен”, която пък спечели и „Гонкур”.

Онези малки проблеми, които заплашват да разрушат личния ни свят – и така може да се опишат темите, които преследва мароканската писателка, притежаваща и френско гражданство. Приемана е като борец за правата на жените в родната си страна. „Движение като MeToo поотвори вратите за дебати – споделя тя, – но е минало страшно малко време, за да има истинска промяна. И не става дума само за сексуалността на жените, но и за правата на най-различни малцинства.

Слимани описа себе си преди време като жена от първото поколение в Мароко, отраснало с мисълта, че може да има всичко – собствена професия и реализация в нея, любов, семейство. Сега обаче признава, че това е прекрасна представа, но често води до стресиращи ситуации и дори депресивни състояния.

И днес обаче 40-годишната писателка мечтае да създаде своя собствена фондация, която да защитава правата на жените в Мароко. Самата Слимани беше удостоена преди пет години и с Орден за изкуство и литература от френското правителство. Тя е и личен представител на президента Макрон в Международната организация на франкофонията.

Размишлявам и върху това как ще се отнасят жените със собственото си тяло в бъдещето – казва Слимани, която посвещава една от книгите си на Сузане Ноел, създателката на пластичната хирургия. – Разбира се, моето тяло си е само мое, но ме интересува дали съществуват лимити във всичко това. Аборти, сурогатни майки, пластични операции…

Добавя и друго: „Разбирам хората, които възприемат корекциите в тялото като отричане на феминизма, но за мен не са прави… Кажете го на някого с вродена деформация… просто така не е коректно. Всеки има право да се чувства възможно най-добре и най-удовлетворен от себе си. И да го направи наистина за себе си – не за останалите, както мислят мнозина.”

slimak

Литературната критика я приема за писател, който се бори с табутата. Лейла Слимани обаче е по-умерена… Според нея е по-трудно да се напише книга, ако авторът ѝ иска да промени нещо с нея. „Така че в началото винаги просто ме интересува някоя фигура – и искам тя да оживее в книгата.”

Информация и снимки от Institut français, M.M.Lafleur и iDNES.cz

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

37d5bef2035cee9a6c906117ffe1bbed

Американка пише феминистка версия на „1984” от Оруел

Сюжетът ще бъде преразказан през женски очи Джордж Оруел създава книгата си през 1948-а, като …