Начало / Свят / В ОАЕ превръщат четенето в навик със закон

В ОАЕ превръщат четенето в навик със закон

28633826Специални часове за четене за чиновници бяха въведени със закон в Обединените Арабски Емирства. Часовете са предназначени не за последните трилъри на Джеймс Патерсън, а за свързана с работата им литература. Този закон, заедно с други законови мерки целят превърнат четенето във всекидневен навик, съобщава в. „Гардиън“.

Описан като първия по рода си, „националният закон за четенето“ беше обявен от президента на ОАЕ Шейх Халиха бин Зайед ал Наян преди дни. Той ще позволи на чиновниците да ползват време за четене на работното си място, но то трябва да е фокусирано върху професионалното и личното им развитие. Законът също така ще задължи кафенетата да предлагат четива на клиентите си, поясни Шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, вицепрезидент на ОАЕ и лидер на Дубай. Очаква се в моловете да отворят библиотеки, а също и освобождаване на книгите от такси и данъци. „Нашата цел е да превърнем четенето във всекидневен навик, като за целта отговорните лица и институции трябва да превърнат закона в реалност“, заявява Шейх Мохамед и още: „Законът е безпрецедентна културна и нормативна инициатива, която затвърждава имиджа на книгата в обществото. Той превръща четенето в ключов приоритет на управлението“.

Законът предвижда на децата да се раздава „чанта на познанието“ при раждане, на първия и на втория рожден ден – на арабски и на английски в зависимост от произхода на децата. Нежеланите книги пък не могат да се унищожават, а следва да се преотстъпват или даряват.

„Законът ще насърчи частния сектор да инвестира в изграждането на библиотеки и културни центрове и това ще стане чрез предоставяне на техника, стимули и отстъпки“, заявява Шейх Мохамед: „Нашата цел е 2016-а да постави началото на една устойчива културна промяна сред поколенията, която утвърждава важността на четенето и отдава почит на знанието“.

Миналата седмица приключи и Арабското читателско предизвикателство, старта на което Шейх Мохамед обяви през септември. В него се включиха около 3.5 млн. деца от над 20 държави, които прочетоха повече от 150 млн. книги, а наградите бяха на обща стойност над 3 млн. щатски долара. 7-годишният Мохамед Фарах от Алжир спечели първата награда – 150 000 долара под формата на ваучери за образование и кеш. Училището първенец пък в Наблус, Палестина, грабна 1 млн. долара.

Успехът на начинанието вдъхнови Паулу Коелю да пише на Шейх Мохамед: „Чрез задвижването на колелата на познанието чрез енергията на четенето, скоро ще постигнете светло и проспериращо бъдеще“. Според Шейх Мохамед пък, няма бъдеще без книги. Той пише на Коелю: „Имало е времена, в които регионът ни е бил фокусиран върху книгите. Тогава сме били пионери, лидери, отворени към всички култури. Били сме фар за човечеството и сме прокарали пътя за европейския Ренесанс. Знаеш ли, Паулу, че през 9 век е имало над 100 издателства само в Багдад и околностите? Когато животът е бил фокусиран върху книгите, Багдад, приятелю, е бил фарът на света за астрономия, медицина, математика и философия. Къде е Багдад днес? Не искам да се спирам на библиотеки като тези в Александрия, Кайро, Андалусия и Мароко. Това, което искам да кажа, е че научихме ясен урок: няма бъдеще без книги, няма просветление, толерантност или съжителство; няма креативност или иновативност, или изобретателски дух. Без книгите няма икономически просперитет и лидерство“.

Прочетете още

Abdulrazak Gurnah

Нобеловият лауреат Абдулразак Гурна: „Всеки има свой прочит на историята“

Писателят се срещна с публика в Брюксел Събитието с носителя на Нобелова награда за 2021 …