Начало / Свят / Тони Морисън получи награда за заслуги на американския ПЕН клуб

Тони Морисън получи награда за заслуги на американския ПЕН клуб

5812ca0f625b1-imageНобеловата лауреатка за литература Тони Морисън получи една от най-престижните американски награди – тази на Американския ПЕН клуб за цялостни заслуги. Това се случи на специална церемония в Манхатън, Ню Йорк. С наградата, която носи името на Сол Белоу, върви и чек за 25 000 долара.

90-минутната церемония мина под надслова: „Да се насладим на музиката на езика на Тони Морисън“, като в основата на презентацията й бяха мотиви, заимствани от романа й „Джаз“.

85-годишната писателка бе определена за човек, който „дава глас и изразява чувствата“ на имигрантите. Тя бе представена от актрисата Адеперо Одуйе, известна с участието си във филми като „12 години робство“ и др. „Бях уплашена. Книгите на Морисън са освобождаване“, каза Одуйе, цитирана от в. „Таймс“.

Морисън пък призна, че е на път да завърши своя нов роман. Миналата година тяиздаде „Бог да бди над детето“, която бе едно от явленията на книжния пазар в цял свят.

Тя допълни: „Аз бях родена без глас. Но да не можеш да говориш, не означава, че не можеш да чуваш и да слушаш. Аз чувам всичко“.

Прочетете още

Toni Morrison's novels include Beloved, The Bluest Eye and Song of Solomon. She won the Nobel Prize for literature in 19

Златен медал за Тони Морисън

Писателката бе отличена от Американската академия за изкуство и слово Наградата е една от най-авторитетните …