Начало / Свят / Тони Морисън получи награда за заслуги на американския ПЕН клуб

Тони Морисън получи награда за заслуги на американския ПЕН клуб

5812ca0f625b1-imageНобеловата лауреатка за литература Тони Морисън получи една от най-престижните американски награди – тази на Американския ПЕН клуб за цялостни заслуги. Това се случи на специална церемония в Манхатън, Ню Йорк. С наградата, която носи името на Сол Белоу, върви и чек за 25 000 долара.

90-минутната церемония мина под надслова: „Да се насладим на музиката на езика на Тони Морисън“, като в основата на презентацията й бяха мотиви, заимствани от романа й „Джаз“.

85-годишната писателка бе определена за човек, който „дава глас и изразява чувствата“ на имигрантите. Тя бе представена от актрисата Адеперо Одуйе, известна с участието си във филми като „12 години робство“ и др. „Бях уплашена. Книгите на Морисън са освобождаване“, каза Одуйе, цитирана от в. „Таймс“.

Морисън пък призна, че е на път да завърши своя нов роман. Миналата година тяиздаде „Бог да бди над детето“, която бе едно от явленията на книжния пазар в цял свят.

Тя допълни: „Аз бях родена без глас. Но да не можеш да говориш, не означава, че не можеш да чуваш и да слушаш. Аз чувам всичко“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

193720_b

Тони Морисън: Настоящето не е добро. Политиката е ужасна

Лауреатката на Нобелова награда за 1993 г.Тони Морисън продължава да е едно от най-актуалните имена …