Начало / Любопитно / Принстън чества писателката, която вдъхнови милиони

Принстън чества писателката, която вдъхнови милиони

Инициативите са чак до средата на годината

20171117_Morrison_Hall_Dedication_ND105

Тони Морисън си отиде преди близо три години на 88 – значението ѝ за американската и световната литература обаче продължава да нараства. Знаем, че тя е първият чернокож носител на „Пулицър“ и Нобелова награда за литература. Наградена е и с Президентския медал за свобода – едно от най-престижните отличия в САЩ.

Месецът на Тони Морисън в Принстънския университет включва концерт, изложба и много лекции. Писателката преподава там цели 17 години. Част от програмата е и тридневен симпозиум, в който ще вземе участие и хаитяно-американската писателка Едвидж Дантикат. Специално по повода е изложено и част от наследството на Тони Морисън. Ще бъдат представени нейни ръкописи, също кореспонденция – включително писмата, които тя получава от Нина Симон.

Сред интересните експонати са и картите, които Тони Морисън рисува, докато пише „Възлюбена“ – точно това е книгата, за която тя печели едни от най-престижните награди в света на литературата. Изложбата, чието откриване се очаква в края на февруари, ще продължи до юни.

За да бъде направена подборката, са разгледани общо 400 кутии с лични материали на писателката. Кураторите избират от тях например дневници, писани през 1974-75 г. Тогава Тони Морисън е редактор в издателство – тя е и първата чернокожа, която води собствена поредица в голямо издателство. Пътувайки за работа, си води бележки, които в крайна сметка се превръщат в друг неин знаменит роман – „Песента на Соломон“.

Писателката завещава архива си именно на Принстънския университет, при това още преди да се пенсионира през 2016 г. Книгите ѝ представляват стремеж за промяна на обществото, в което живеем – нещо, което обаче може да се случи само с промяна и в мисленето. Тони Морисън вярва, че писателите могат да предизвикат обществена вълна, която да се превърне в движение, слагащо край на ограниченията. Сред известните ѝ книги са още „Бог да бди над детето“ и „Джаз”.

28MORRISON-ITEM-superJumbo

Тони Морисън преподава в Принстън 17 години – там се и пенсионира. Сега университетът организира в нейна чест културна програма, която ще продължи до средата на 2023 г.

Информация и снимки: princeton.edu и plaindealer.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Stolichna-biblioteka-nagradi-2023-1024x695

Георги Господинов и Захари Карабашлиев са най-четени в Столична библиотека

Посетителите бавно се увеличават Годишните награди, които институцията връчи сега за девети път, целят да …