Начало / Свят / Златен медал за Тони Морисън

Златен медал за Тони Морисън

Писателката бе отличена от Американската академия за изкуство и слово

1024px-Toni_Morrison_2008-2

Наградата е една от най-авторитетните в САЩ, които се връчват за изкуство. Морисън, която е сред най-обичаните американски писателки, я получава заради майсторството, с което борави със словото. Златният медал за художествена литература е най-високото отличие, което Американската академия за изкуство и слово присъжда.

88-годишната писателка е автор на 11 романа, като основна тема в творчеството ѝ е борбата с расизма. Сред най-популярните ѝ книги е „Възлюбена“, излязла през 1987 г., която ѝ носи наградата „Пулицър“ и Националната награда за книга. Нерядко „Възлюбена“ влиза в класациите на най-добрите книги, писани някога, а авторитетният вестник „Ню Йорк Таймс“ пише, че по-малко от 20 години след публикуването си „Възлюбена“ се превърна в основна част от учебната програма в колежите, което е друг начин да се произнесеш, че една книга е класика.“

Във витрината на Морисън, която е професор по хуманитаристика в Принстън, има и Награда на литературната критика в САЩ, а също Президентски медал на свободата. Тони Морисън е носител и на Нобелова награда за литература.

През годините тя ни разтърси, изкара ни от зоната ни на комфорт с необичайните си перспективи. Позволи ни да преминем през различни сенки на национален опит, като винаги е била провокативна, щедра и хаплива в творчеството си“, казва един от членовете на Американската академия за изкуство и слово във връзка с последната ѝ награда.

Лира.бг по публикации в американската преса

Прочетете още

King-of-Greed-ebook-scaled

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс“ (6 ноември – 12 ноември)

Нова книга от любовната „кралска поредица“ на една нашумяла авторка. Ана Хуанг влиза в американската класация …