Начало / Свят / Създадоха графичен роман по Библията

Създадоха графичен роман по Библията

1821Американски издател твърди, че е изработил най-дългия графичен роман в света – адаптация на Стария и Новия завет в 2000 страници, съобщава theguardian.com.

На света може да съществуват демони, чума и всякакви други ужаси на Апокалипсиса, но в един графичен роман няма място за супергерои в костюм от ликра. Единствената свръхестествена сила, която се отличава в комиксовата адаптация на Библията на издателство “Kingstone”, е владеенето на добра битка.

Екипът на християнското издателство „Kingstone“ е работил върху този проект 7 години в съавторство с 45 илюстратори, за да създадат „най-завършеният графичен роман по адаптация на Библията, който някога е публикуван“. Изданието се състои от над 2000 страници. Може да се намери в 12 тома с меки корици и в три тома с твърди, пише „Гардиън“.

Основателят на „Kingstone“ Арт Айрис казва, че са избрали изданието да бъде под формата на комикс, защото взаимодействието между текст и изображения позволява изразяването на по-голяма част от съдържанието в съкратена форма.

1344“Ако някой няма обширни знания за религията и не е чел Библията преди, ще има възможност да получи прозрение чрез тази трилогия и ще може да разбере някои основни разкази, както и ключови учения от различните книги, особено от Посланията. Никога не сме смятали, че този роман може да бъде заместител на четенето на Библията. По-скоро той е като допълнителна помощ за хората да видят Свещеното писание в друга светлина.

Айрис споделя, че някои от книгите са били по-трудни за адаптиране, затова са избирани различни артисти, които могат да представят писанията по най-добрия начин. “За „Откровение на Йоан“ използвахме прочут хорър художник, който е работил с гигантите от „Marvel“, което съответстваше великолепно на въздействащия текст в книгата. Опитахме се да покажем по правдив начин основни кръвопролития, изнасилвания, прелюбодеяние и т.н., но без да прекаляваме с графичните изображения.“

Целевата група на „Kingstone“ за този проект са тийнейджърите и младите хора, въпреки че основните читатели на издателството в социалната мрежа са мъже на възраст между 18 и 29 години.

“За много хора Библията е страховита книга, изпълнена с трудни за произнасяне имена и привидно несвързани истории. Въпреки това ние подхождаме към нея с разбирането, че е свидетелство за божественото откровение на същността и характера на Бог, неговите отношения с човечеството, хроника на древната история, както и разкритие на бъдещето“, обяснява Айрис.

Въпреки че Библията се състои от 66 книги, тя представя една обединена история. Издателството е дало най-доброто от себе си да изрази почитта си към нея. “Библията на „Kingstone“ може да представлява един нетрадиционен подход към свещения ръкопис, но се постарахме всичко в богословската структура да бъде правоверно.“

Прочетете още

01

Библията за ситуацията ни днес: „Нахрани душата на страдалеца”

Вечната книга описва и нашата дилема Старият завет съдържа и пророчеството на Исаия. Смята се, …