Начало / Автори / Моля се последната ни молитва да е благодарност

Моля се последната ни молитва да е благодарност

dsc_5583-0

КАРИНА ГАЛВЕС СТИГНА ДО БЪЛГАРИЯ по странния маршрут от родния си Еквадор през Франция и Австрия. Дойде, за да покаже, че поезията е преди всичко изживяване за душата. Занимание, което буди усмивки, оптимизъм, превръща се за момент в молитва, а после пак придобива ритъма на лирична песен.
Галвес има особен стил на своите представяния – тя се появява пред публиката си като трубадур, който носи копринени дрехи и вечни послания. По традиция към стиховете си добавя и музика. И се усмихва така искрено, че заразява и своята публика.
За първи път у нас, Карина беше интересна гледка на сцената на Унгарския институт. Поводът – първата й стихосбирка на български (изд. „Скалино”, превод Маргарита Тодорова). За да усетите стихията на Карина по-добре, ето думите й, с които представи двуезичното издание…

В СТИХОВЕТЕ СИ ГАЛВЕС ТЪРСИ НЕУТРАЛНИ ПРИЛАГАТЕЛНИ – и по този начин оставя въпросителни в читателите си до последния ред.
Нарочно използва рими – така протестира и срещу т. нар. „бял стих” на модерната поезия.
Една от любимите й теми пък е любовта след смъртта.
Пише от първо лице единствено число, но не всичко е преживяно от нея.

dsc_5606

ЧРЕЗ СТИХОТВОРЕНИЯТА ИСКА ДА ПОКАЖЕ СИЛАТА НА ЛЮБОВТА – включително това как с помощта на любовта сме способни да помогнем и на останалите.
Докато създавала своята книга, Еквадор бил разтърсен от земетресение със сила 7,5 по скалата на Рихтер. „Поезията трябваше да остане настрана – спомня си Карина, – и аз тръгнах да оказвам помощ на хората.”
После обаче се ражда стихотворението „Епицентър”, което дава и името на книгата. Може да търсите в него реализъм, може обаче да го прочетете и като любовно, допълва Карина Галвес.
Интересното е, че според генеалогично изследване, което си направила, някъде дълбоко в рода й по майчина линия корените й стигат до България. И заради това мислела книгата й да носи поетично име от рода на „Славянски сън”. Земетресението променило първоначалната идея. Но така стихосбирката станала още по-пълнокръвна. За четене и за мечтаене. За съпреживяване.

dsc_5590-0

„МОЛЯ СЕ ПОСЛЕДНАТА НИ МОЛИТВА ДА Е БЛАГОДАРНОСТ”, казва се в един от стиховете на Карина. Да се помолим и ние!

За Карина Галвес, една еквадорска поетеса у нас, ви разказа Краси Проданов

Снимките са на Деница Проданова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1920x1080

Отварят след столетие архива на Райнер Мария Рилке

Включва кореспонденция и ръкописи Поетът си отива през 1926-а, но наследството му остава собственост на …