Начало / България / Започва Националното литературно турне на Недялко Славов

Започва Националното литературно турне на Недялко Славов

202964_bНа 6 октомври със знака на Издателска къща „Хермес“ излиза романът „Камбаната“ от Недялко Славов. По този повод стартира и Националното литературно турне на автора, което започва с премиера на новата му книга в град София на 12 октомври (сряда) от 18,30 часа в Книжарница „Хеликон“ – България, и ще продължи в още 5 български града – Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе и Бургас.
„Камбаната“ носи изключителен емоционален и социален заряд и е поредното доказателство, че Недялко Славов е явление в съвременната българска литература. Само за няколко години той написа четири романа, които впечатлиха читателската общност и спечелиха авторитетни литературни награди, сред които – „Хр. Г. Данов“ – за романа „Фаустино“, „Пловдив“ – за романите „Портрет на поета като млад“ и „432 херца“, и „Хеликон“ – за романа „432 херца“.
20slavov1-e1450606439601-864x400_cНай-голямото признание за него обаче си остава интересът на читателите, които с нетърпение очакват петия му роман – „Камбаната“. За всички тях ИК „Хермес“ организира Националното литературно турне. То ще даде възможност на почитателите на Недялко Славов да видят и чуят на живо един от най-интересните и провокативни български писатели .

Заповядайте на премиерата на „Камбаната“
и във вашия град!

•    София – 12 октомври (сряда), 18,30 часа
Книжарница „Хеликон“ – България
бул „Цар Освободител“ 4

•    Пловдив – 18 октомври (вторник), 18,00 часа
Книжарница „Хермес“ – Централ
ул. „Княз Александър І“ 43

Очаквайте скоро и датите за
Стара Загора, Велико Търново, Русе и Бургас.

За книгата

Бившият затворник Вено се завръща в родното си село, преследван от спомена за голямата си любов. Но вместо в родното си село той слиза в ада. Опустошението е пълно… Попада в територия, където няма закон и право, човещина и състрадание. Останал е само див нагон за оцеляване. Убийства, изнасилвания, грабежи и мародерство, това е ежедневието на оцелелите там българи.
Ден след ден този уж закоравял престъпник се превръща в закрилник на безпомощните си съселяни и защитник на Христовата вяра. На него поп Васил в предсмъртния си миг поръчва да пази камбаната (и вярата) от набезите на мематите. Така той приема кръста и върви към предизвестената си смърт.
Но появи ли се Любовта, пътищата на съдбата се преначертават…

Отзиви

Стойо Вартоломеев:

След „Калуня-каля“ романът на Недялко Славов „Камбаната“ е най-силният и въздействащ роман от последните няколко години. Книга, която те стъписва, отрезвява и събужда съпротивителните сили за съхраняване на българската идентичност и християнските ценности.

Младен Влашки:

Мощното поетическо слово на Недялко Славов пресъздава в „Камбаната“ разказа на един убиец за страданията на човешката душа и за нейния път към добродетелността. Вярването, че камбаната притежава магическа и божествена сила, е в основата на този роман. В него магическа е силата на сетивността, а божествен е моралът, който той проповядва.

Митко Новков:

Възхитителна! Потресаваща! Изумителна!
Много, много още епитети могат да се изредят за „Камбаната“ на Недялко Славов, но едва ли е нужно – читателят, който разтвори тази книга, сам ще продължи редицата.
Честно казано, българската литература отдавна чакаше такова силно, така въздействащо произведение. Това е роман, който звънти – „Камбаната“ бие за всекиго от нас, бъдете сигурни. И дано имаме сетивата да я чуем, защото глухи ли сме – погубени сме…

indexНедялко Славов е автор на сборници с поезия, разкази, пиеси и романи. Творбите му са превеждани на английски, немски, руски и гръцки. Авторът има особено място в съвременната българска литература. Експресивен и изключително метафоричен, стилът му го поставя извън обичайните литературни практики.
Негови пиеси са поставяни на различни сцени.
Недялко Славов е носител на различни национални награди за поезия и проза, сред които и на Националната награда за литература „Хр. Г. Данов“ за романа „Фаустино“ и награда „Иван Николов“ за сборника с поеми и стихотворения „Мраморни години“. През 2014 г. романът му „Портрет на поета като млад“ спечели награда „Пловдив“ за литература и беше удостоен с множество престижни номинации, сред които за награда „Хеликон“, за български роман на годината от Национален дарителски фонд „13 века България“ и за годишна награда на Портал „Култура“ в категория проза.
В края на 2015 г. романът „432 херца“ спечели престижната литературна награда „Хеликон“ за нова българска художествена проза. Книгата беше отличена заради извисеността и хуманността на посланието, за новаторската и майсторска поетика, както и за блестящия език на романа.
През 2016 година „432 херца“ спечели и награда „Пловдив“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ginka2

20-те години наближават: По следите на награда „Хеликон”

Нелек път, който продължава да ни води напред През 2002-ра, годината, в която светът се …