Начало / България / Започва „Синелибри“

Започва „Синелибри“

NEW111.eps

Единственият по рода си кино-литературен фестивал обединява книги с филмите, направени по тях. За втора поредна година, от 5 до 16 октомври, ще могат да им се насладят зрители и читатели от София, Пловдив, Варна, Враца, Видин, Търговище, Ловеч и Сливен. По този повод Краси Проданов и Люси Еленкова разговаряха с Кремена Димитрова –  директор „Маркетинг и PR”  в издателство „Колибри“.

– Не беше ли направен фестивалът само за да отбележи юбилея на вашето издателство през 2015 година?

– Интересът беше толкова голям, че е грехота да не продължим. Поводът да стартира този фестивал наистина беше 25-ата ни годишнина, като начин да покажем –  ние вярваме, че в основата на всичко хубаво в изкуството е словото, сиреч книгата. Затова направихме миналата година и изложба, и фестивал, който имаше добро начало. Да не говорим, че е първият по рода си въобще в света, в него има много хляб, привлече сериозен интерес и вече работим по третото му издание. За някои филми в сегашното второ издание на „Синелибри“ това ще бъде нацонална и световна премиера.

beigbeder-09

– Кажете ни имената, с които ще се срещнем на живо…

– Човекът, който ще открие фестивала на 5 октомври, първият ни гост и черешката на тортата, е „рок звездата“ на френската литература, ако мога така до го нарека – Фредерик Бегбеде. Надявам се, че не се нуждае от представяне, той има толкова много почитатели в България. Стартираме с най-новия му филм „Идеалът“, чийто продуцент и режисьор е самият Бегбеде. Сценарият е по един от големите му бестселъри – „Помощ, простете“.

Ще спомена също Арнон Грюнберг, непослушното дете на холандската литература, бивш журналист, доколкото за тази професия важи определението „бивш“. Той е тук заради екранизацията на романа си „Тирза“, който е нов, все още набира почитатели и се надявам да оправдае доверието им не само заради наградите, които има.

Не без значение е присъствието на Иржи Менцел, една звезда от чешкото кино. Той е сценарист и режисьор на „Обслужвал съм английският крал“ по романа на Бохумил Храбал. Тук пресечната точка е българският актьор Иван Бърнев, защото изпълнява главната роля, а успоредно с прожекцията ще има творческа работилница, в която може да заповяда всеки, интересуващ се как да стане успешен писател и сценарист.

Четвъртият гост, който е не по-малко важен и интересен е Катрин Бернщайн, продуцент на филма “Книжарят“, посветен на Ромен Гари. В него също има българско участие, на Касиел Ноа Ашер и Луиза Григорова. Четирима различни, но любопитни гости, които, вярвам, ще задоволят всякакви вкусове.

По какъв начин още ще присъстват книгите?

– Физически. Преди всяка прожекция те ще се продават с отстъпка, ще има много акции, игри по сюжети от книги с култови сцени от филмите. Една такава акция е свързана с Маргьорит Дюрас и нейния шедьовър „Любовникът“. Друга – с любимката на дамската аудитория Лаура Ескивел, чийто бестселър „Като гореща вода за шоколад“ ние преиздаваме. За да получат хората максимално удоволствие, тук ще има истински шоколад, вино, чай. И разбира се, хубаво кино сред много хубави книги.

Дали според вас, има тенденция авторите да следват едно кинематографично писане?

– Дали предвиждат, докато пишат, че техният сюжет ще оживее на екрана, е въпрос, на който вероятно само те могат да ви отговорят. Аз като читател ще кажа, че разпознавам такива образи, но те са несъзнателни. До такава степен ни владеят, че и в изказа си вече ги употребяваме – говорим с образи, в социалните мрежи използваме картинки, гифчета, стикери повече, отколкото думи. Киното е изкуство на XX век, но то продължава да живее и със сигурност писателите имат едно наум.

– Да се върнем на „рок звездата“ Бегбеде, как прие той тази покана?

– Бегбеде вече е идвал в България и знае колко е обичан у нас. Освен това той много залага на този свой проект – филма „Идеалът“.

geniqt3

– Разкажете ни за още някоя интересна премиера?

– Разбира се, за мен е чест да обявя, че ние издаваме книгата на Андрю Скот Бърг – „Геният“. Тя разказва историята на Макс Пъркинс, редакторът на Фицджералд, човекът в сянка, който стои зад много имена на световната литература. Една личност, която  вдъхновява, фигура, показваща какво е да пребориш собственото си его и макар че живее в друго време, е особено актуална и днес. Едноименният филм ще бъде показан на голяма прожекция в зала 1 на НДК. В него участват небезизвестни имена като Колин Фърт, Джъд Лоу, Никол Кидман.

Освен това „Американска идилия“, екранизацията по романа на Филип Рот  „Американски пасторал“. Горди сме, че ще бъде излъчен в рамките на „Синелибри“ преди своята световна премиера. Филмът е режисьорски дебют на  Юън Макгрегър и отново е с цяло съзвездие холивудски актьори като Дженифър Конъли и Дакота Фанинг.

Във второто издание на фестивала сме включили филми по книги и на други издателства – харесваната от мнозина „Човек на име Уве“ и класиката „Да убиеш присмехулник“.

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

KRP_0300-scaled

Нови екранизации на любими романи ни очакват

Ето няколко книги, които тази година ще прочетем… в кината Филмирането на любимо четиво винаги …