Начало / Автори / Човекът зад „Матилда“ – тъмната страна на Роалд Дал

Човекът зад „Матилда“ – тъмната страна на Роалд Дал

Roald_Dahl_(1982)Вчера, 13 септември, се навършиха 100 години от рождението на Роалд Дал – смятаният от някои за най-велик разказвач на нашето време. Книгите му предизвикват радостта у милиони деца по целия свят, а историите му с неочаквани обрати продължават да вълнуват и възрастните читатели. По-рано тази година излезе филмова версия на „ГДВ“, режисирана от Стивън Спилбърг, и даде шанс на най-новото поколение да се влюби в Дал за първи път, а на утвърдените фенове – да се влюбят в него отново.

Но въпреки световната слава на автора на детски книжки, човекът Роалд Дал не е фигура с безспорен имидж, твърди сайтът www.thenewstatesman.com. За някои той е герой от войната, филантроп и алтруист. За други той е грубиян, женомразец и дори антисемит. Житейската му история, точно като творчеството, предизвиква комплименти, спорове и противоречия както у критиката, така и у читателите.

Детски приказки

В сборника си приказки от собственото му детство Дал дава ясната заявка да избави читателя от всичко скучно, като замести досадните автобиографични описания с вълнуващи и дори драматични епизоди. Той обяснява: „Автобиографията е книга, в която някой описва живота си и обикновено включва досадни детайли. А това всъщност не е автобиографията“. Двете му автобиографични книги – “Boy” и “Going Solo” – се нареждат сред най-успешните му проекти, в които той описва фантастичните си спомени от дейтството и пълни с динамика случки. Историите за сплотеното му семейство, летата на село в Норвегия и опитването на много шоколад разкриват какво щастливо детство има Дал, въпреки че баща му умира, когато е само на 4 години.

Тъмната глава

Много различна картина на възрастния Дал рисува американската актриса Патриша Нийл, за който писателят е женен 30 години. В автобиографията си „As I Am“, написана 4 години след развода й с Дал през 1987 г. Тя разкрива истинските си чувства към бившия си съпруг,  възхищава се от целеустремеността и безкрайния интелект на Дал, но дава да се разбере, че според нея той е груб, арогантен и неверен съпруг, който редовно я пренебрегва. Тези чувства явно се споделят и от семейството й, защото според майката на Патриша „той е най-грубият човек на света“.

Контролиращият и егоистичен характер на Дал е описан и от втората му дъщеря Теса, майка на модела Софи Дал, в дебютния й роман „Working for Love“, публикуван през 1989 г. В тази почти автобиографична творба тя описва с горчивина детството си след всички семейни трагедии, както и отчаяния си копнеж за любов. В интервю от 2012 г. тя казва, че баща й е давал любов на милиони деца по света, но в нейното сърце е било пусто, обвинявайки го в себелюбие и егоцентризъм.

Дал е описан и като самохвалко, лъжец и побойник от английския литературен историк и биограф Джеръми Треглаун, който през 1994 г. с подкрепата на Патриша Нийл издава неодобрена от Дал биография. Той се рови в личния живот на писателя и разкрива шокиращи подробности, сред които множество връзки с жени, докато работи като шпионин в САЩ. Той създава собствена компания, като целта му е да избегне плащане на данъци. Треглаун потвърждава неприятните елементи от характера на Дал като раздразнителност, бурен характер, егоцентризъм и нелоялност.

Треглаун ясно изтъква и героичната страна на Дал – той е решителен и жаден за познание. Според историка, много хора го обичат и имат причина да са му благодарни; но и много хора го ненавиждат, при това с право.

Героичната страна на Дал е разкрита 16 години по-късно от биографа Доналд Стърок в задълбочената му и жива книга, представяща писателя. Токато за Треглаун „Boy“ е пълна с неточности и измамно интерпретирани факти, за Стърок тя е пленителна – представя мечтите на Дал за слава, победите и желанието му да е откривател.

Фантастичният г-н Дал?

Въпреки смъртта му през 1990 г., историята на живота му продължава да вълнува. В много от историите му читателите виждат характеристики на самия Дал в образите на неговите герои. И въпреки обсебеността му от странното и склонността му към ужасяващи характери, Дал искрено вярва в победата на доброто. И въпреки че някои от фактите в живота му поставят под съмнение вярата в собствената му личност, историите му я реабилитират напълно.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1_gR21PCr6qfQREE6aIWICOg-1108x739

Макдоналдс предлага книги вместо играчки в детските менюта

Макдoналдс Нова Зеландия реши да замести играчките в детското си меню с книги на Роалд …