Начало / Автори / Човекът зад „Матилда“ – тъмната страна на Роалд Дал

Човекът зад „Матилда“ – тъмната страна на Роалд Дал

Roald_Dahl_(1982)Вчера, 13 септември, се навършиха 100 години от рождението на Роалд Дал – смятаният от някои за най-велик разказвач на нашето време. Книгите му предизвикват радостта у милиони деца по целия свят, а историите му с неочаквани обрати продължават да вълнуват и възрастните читатели. По-рано тази година излезе филмова версия на „ГДВ“, режисирана от Стивън Спилбърг, и даде шанс на най-новото поколение да се влюби в Дал за първи път, а на утвърдените фенове – да се влюбят в него отново.

Но въпреки световната слава на автора на детски книжки, човекът Роалд Дал не е фигура с безспорен имидж, твърди сайтът www.thenewstatesman.com. За някои той е герой от войната, филантроп и алтруист. За други той е грубиян, женомразец и дори антисемит. Житейската му история, точно като творчеството, предизвиква комплименти, спорове и противоречия както у критиката, така и у читателите.

Детски приказки

В сборника си приказки от собственото му детство Дал дава ясната заявка да избави читателя от всичко скучно, като замести досадните автобиографични описания с вълнуващи и дори драматични епизоди. Той обяснява: „Автобиографията е книга, в която някой описва живота си и обикновено включва досадни детайли. А това всъщност не е автобиографията“. Двете му автобиографични книги – “Boy” и “Going Solo” – се нареждат сред най-успешните му проекти, в които той описва фантастичните си спомени от дейтството и пълни с динамика случки. Историите за сплотеното му семейство, летата на село в Норвегия и опитването на много шоколад разкриват какво щастливо детство има Дал, въпреки че баща му умира, когато е само на 4 години.

Тъмната глава

Много различна картина на възрастния Дал рисува американската актриса Патриша Нийл, за който писателят е женен 30 години. В автобиографията си „As I Am“, написана 4 години след развода й с Дал през 1987 г. Тя разкрива истинските си чувства към бившия си съпруг,  възхищава се от целеустремеността и безкрайния интелект на Дал, но дава да се разбере, че според нея той е груб, арогантен и неверен съпруг, който редовно я пренебрегва. Тези чувства явно се споделят и от семейството й, защото според майката на Патриша „той е най-грубият човек на света“.

Контролиращият и егоистичен характер на Дал е описан и от втората му дъщеря Теса, майка на модела Софи Дал, в дебютния й роман „Working for Love“, публикуван през 1989 г. В тази почти автобиографична творба тя описва с горчивина детството си след всички семейни трагедии, както и отчаяния си копнеж за любов. В интервю от 2012 г. тя казва, че баща й е давал любов на милиони деца по света, но в нейното сърце е било пусто, обвинявайки го в себелюбие и егоцентризъм.

Дал е описан и като самохвалко, лъжец и побойник от английския литературен историк и биограф Джеръми Треглаун, който през 1994 г. с подкрепата на Патриша Нийл издава неодобрена от Дал биография. Той се рови в личния живот на писателя и разкрива шокиращи подробности, сред които множество връзки с жени, докато работи като шпионин в САЩ. Той създава собствена компания, като целта му е да избегне плащане на данъци. Треглаун потвърждава неприятните елементи от характера на Дал като раздразнителност, бурен характер, егоцентризъм и нелоялност.

Треглаун ясно изтъква и героичната страна на Дал – той е решителен и жаден за познание. Според историка, много хора го обичат и имат причина да са му благодарни; но и много хора го ненавиждат, при това с право.

Героичната страна на Дал е разкрита 16 години по-късно от биографа Доналд Стърок в задълбочената му и жива книга, представяща писателя. Токато за Треглаун „Boy“ е пълна с неточности и измамно интерпретирани факти, за Стърок тя е пленителна – представя мечтите на Дал за слава, победите и желанието му да е откривател.

Фантастичният г-н Дал?

Въпреки смъртта му през 1990 г., историята на живота му продължава да вълнува. В много от историите му читателите виждат характеристики на самия Дал в образите на неговите герои. И въпреки обсебеността му от странното и склонността му към ужасяващи характери, Дал искрено вярва в победата на доброто. И въпреки че някои от фактите в живота му поставят под съмнение вярата в собствената му личност, историите му я реабилитират напълно.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

image

Матилда на 30 години!

През 1988 г. Роалд Дал създава „Матилда“ – книга за умно малко момиче, което се …