Начало / България / Награждават Фредерик Бегбеде в София

Награждават Фредерик Бегбеде в София

frederic-beigbeder-pictureЕдна от най-ярките фигури на френския литературен и артистичен свят – писателят Фредерик Бегбеде, ще даде старт на второто издание на CineLibri на 5 октомври в зала 1 на Националния дворец на културата. Специални гости на фестивала тази година са и Иржи Менцел, Арнон Грюнберг и Катрин Бернщайн.

Бегбеде пристига у нас в качеството си на специален гост на единствения кино-литературен фестивал в света, за да представи лично новия си филм – „Идеалът”, екранизация на романа „Помощ, простете ”. В рамките на официалното откриване Фредерик Бегбеде ще бъде удостоен с първата почетна статуетка CineLibri, дело на скулптора Павел Божерянов, по дизайн на художника Стефан Касъров.

Зрителите ще станат свидетели на забележителния мултимедиен пърформанс “Humming” (мултимедия: Elektrick.me; звукова среда: Genda) с участието на Стела Томова и Филип Миланов. Оригиналната хореография е на Виолета Витанова и Станислав Генадиев, многократно награждавани артисти с новаторско мислене и нестихващ ентусиазъм.

В списъка със звездните гости на фестивала са Иржи Менцел – живата легенда на чешката кинематография, и Арнон Грюнберг – едно от най-провокативните пера на съвременната холандска проза. Те ще открият прожекциите на образцовите екранизации „Обслужвал съм английския крал” и „Тирза”, отличени с редица международни награди. Специален гост на CineLibri 2016 е и Катрин Бернщайн, съсценарист и режисьор на документалния филм „Книжарят”, вдъхновен от личността на големия френски писател Ромен Гари.

Над 100 прожекции на 20 филма, в т.ч. 10 национални премиери и една световна, ще се състоят между 5 и 16 октомври в най-представителните артсалони на София, Пловдив, Варна, Враца, Видин, Търговище, Ловеч и Сливен.

Зителите ще могат да гледат и „Геният” на Майкъл Грандейдж, адаптация на биографичната творба на А. Скот Бърг. Книгата е посветена на впечатляващата личност на Максуел Пъркинс, гения, създал гении като Хемингуей и Фицджералд. В образа на Пъркинс се превъплъщава Колин Фърт, партнират му ослепителната Никол Кидман и Джъд Лоу, който влиза в кожата на ексцентричния писател Томас Улф. Официалната българска премиера на филма ще се състои на 11 октомври, вторник, в зала 1 на НДК. След 16 октомври филмът ще се разпространява в артсалоните в цялата страна.

Прочетете още

beigbeder-09

Бегбеде: Знам, че съм луд – наполовина ексхибиционист, наполовина воайор

Фредерик Бегбеде е изключително сетивен човек, чиято дълбока душевност трудно може да се обеме. Да …