Начало / Критика / „Загадката Анри Пик“ – какво сънуват неиздадените книги?

„Загадката Анри Пик“ – какво сънуват неиздадените книги?

Елица Матеева

„Париж е идеалното място да провалите живота си“- този афоризъм на Емил Чоран се разполага върху стената на библиотеката в малкия провинциален градец Крозон. Между него и основателят на библиотека, в която отлежават като добро вино никога неиздавани книги, т.е. книги в състоянието си на ръкописи, отхвърлени от издатели, няма никаква връзка. Но афоризмът – девиз е особено подходящ за история, в която се разказва за хора, които не могат да станат автори на бестселъри, а страстта им да видят готовите корици на книгите е неизчерпаема. Уви, книгите лежат удобно в библиотеката на Крозон.

213755_bИ тогава се появява Анри Пик – обикновен рицар, който умира, но романът му има успех – 300 000 екземпляра се разграбват като хапче за вечна младост. Кой е Анри Пик, наистина ли е написал роман, една тайнствена любов от средата на 50-те между германка и французин, изпълва с мистерия въпросите около раждането на романа. Издателка и писател, който е претърпял неуспех с книжния си дебют, имат голяма доза сладка вина за превръщането на Анри Пик в литературна мистерия и легенда. Плюс още житейски ситуации между мъже и жени, лутащи се в магията на брака и разделите ни подарява в новата си книга „Загадката Анри Пик“ авторът на един от най-деликатните романи – „Деликатност“, Давид Фоенкинос.

От няколкото автори, които пишат на френски и редовно следя, предпочитам Фоенкинос заради умението да балансира между полярните чувства. Ако Бегбеде е прекомерно вторачен в личните си заблуди и наслади, а Нотомб мазохистично бичува персонажите си във всеки роман, като постфактум те се превръщат в предверие към катарзиса, то образите на Фоенкинос са миролюбиви създания априори, но в резултат на непредполагами избухвания на Съдбата, попадат в уникални, дори понякога сюрреални перипетии. Страстите при автора са комиксови, но пък добронамерени.

Давид Фоенкинос е роден в Париж през 1974 г. На 16-годишна възраст прекарва два David_Foenkinos_salon_radio_france_2011месеца в болница и в свободното си време там чете и се учи да свири на китара. Не е случайност обстоятелството, че по-късно той учи литература в Сорбоната и става учител по китара. След като работи като пресаташе в издателския бизнес, Фоенкинос пише и през 2001 издава първия си роман – „Инверсия на слабоумието или за влиянието на двама поляци“. За „Еротичният потенциал на жена ми“ (2004) получава наградата „RTL-Lire“, а романът му „Деликатност“ от 2009 е отличен с десет награди. Едноименният филм от 2011 с невероятните Одри Тоту и Франсоа Дамиен е номиниран за „Сезар“ в катергория “Най-добра адаптация”. Давид Фоенкинос сърежисира филма с брат си Стефан, и двамата създават своя причудлива интерпретация на романа, сякаш притежаваща светлината на „Амели Пулен“, заради душата на книгата. През 2014 Фоенкинос публикува “Шарлот”- история, основана на реалността, проследяваща живота на художничка, депортирана в Аушвиц, чиито творби разтърсват Фоенкинос, когато той ги вижда в Еврейския музей в Амстердам, и които го карат да изследва биографията ѝ. През 2015 излезе и екранизация по романа „Спомените“, с режисьор Жан-Пиер Рув, с Мишел Блан, Ани Корди, Одри Лами и др. Фоенкинос е посещавал София, Варна, Пловдив при представянето си на романа „Деликатност“, а екранизацията на романа бе участник в МФФ „Любовта е лудост“ във Варна през 2015.

С новия си роман „Загадката Анри Пик“(издателство „Колибри“, преводач Георги Ангелов) Фоенкинос успява да събере на едно място чрез средствата на паралелния монтаж световете на различни по професия и възраст герои. Всички те търсят истината за „Последните часове на една любовна история“ – романът, който превръща покойният Анри Пик в сензация. Защо този роман е важен, кое го прави по-различен от останалите му неиздавани и отхвърлени събратя? Авторът е мъртвец, романът е открит случайно, но попада в ръцете на опитната издателка Делфин, която успява да го продаде като шедьовър. Анри Пик трудолюбивият пицар никога не е показвал отношение към книгите и писането. Наследството на Пик възражда туризма в Крозон, дори създава нови работни места. Анри Пик е Вивиан Майер в писането. Виван е уникален фотограф, чиито произведения са открити с участието на случайността, но днес всеки почитател на обектива знае името Вивиан Майер. По същия начин Анри Пик и романът му стават загадка, маркетингов знак, символ на издателската индустрия и доброто рекламно позициониране.

Има и друг роман – „Ваната“, но той е прочетен от двама-трима и авторът му. Авторът обаче не се отказва от писането и решава, че трябва да измисли нов план за следващия си готов роман, а в плана участват „опитните“ ръце в издателския бизнес. Ние няма да ги издадем, за да усетите удоволствоието от срещата със словесността на Фоенкинос.

„Загадката Анри Пик“ предлага на читателя интересен поглед за размисъл по темата за качествата на една книга. В съвременността книгата е повече от артистичен жест, тя е и стока. Вторият аспект за мен като непоправим романтик е тъжен, но в условията на задъхващ се от предлагане пазар, всяка книга трябва да ни съблазнява, за да се продава добре. Скандалите около книгите, медийният шум, неочакваните обрати в живота на авторите им, ако са звезди, подлагат на криворазбрана мистификация същността на книгата. Може би това е причината Фоенкинос да създаде роман за раждането на романа и да ни представи своя забавен и ироничен възглед за книгата като несбъднат сън, когато авторът е отчужден от своето произведение, а последното търси своя бъдещ издател.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Disneys-Snow-White-1-e1698432109480

Латиноамериканската Снежанка – още проблеми и отложена премиера

Ще видим филмираната приказка през 2025-а Продукцията на „Дисни“, която представлява римейк на първия пълнометражен …