Начало / България / „Атлантис. Дезинтеграция на политически тела“: как рухват държавите

„Атлантис. Дезинтеграция на политически тела“: как рухват държавите

ATLANTIS_cover-WEBНа 8 септември излиза книгата „Атлантис. Дезинтеграция на политически тела“ от Стефан Попов (изд. „Обсидиан“).

Атлантис (Атлантида) е мит за общество, което потъва вътре в себе си без външна причина. Този тип вътрешна дезинтеграция е централната тема на предлаганите анализи. Атлантис е един от многото разкази за изчезнали общества. Той наподобява мита за Содом и Гомор, които също имплозират поради божественото наказание. Но разказът за Атлантис е по-представителен за европейската културна история. Всяка нова епоха дава своя версия на основанията за катастрофата на една цяла цивилизация и смисъла на това събитие.

Книгата представя пет профила на политически тела, които се дезинтегрират или носят висок риск за разпадане: СССР/Русия, Югославия, Украйна, Македония, Европейският съюз.

Съветският съюз е разгледан като екстатично имперско тяло с архаична неспособност да се помести в свои устойчиви граници. Неговата експанзивна натура е продължена и осъвременена от Русия. Югославия е изначално ориентирана към своя колапс поради опита си да бъде многонационална федерация. Украйна е разбрана като първично раздвоена. Тази представа съответства на нейното хилядолетно име като указващо място по границата, на края. Македония по замисъл и произход е постоянно недовършено политическо тяло. Европейският съюз е необичайна и неопределена политическа форма. В зависимост от посоката си на развитие рисковете за дезинтеграцията ѝ може значително да нараснат.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

harem-1390805_640

Анна Бъкстон: Османските принцеси са определяли живота ни

„Европейските султанки на Османската империя“ е като „Приказки от 1001 нощ“ – интригуващото сравнение накара …