Начало / Свят / Колумбия пусна банкнота с лика на Маркес

Колумбия пусна банкнота с лика на Маркес

Colombia-Features-writer-Gabriel-Garcia-Marquez-on-BanknoteНова емисия от банкноти от 50 000 песо с лика на Габриел Гарсия Маркес бе пусната в обращение в Колумбия, съобщи „Дойче Веле“. Това е втората най-скъпа банкнота в страната, като сумата е равна приблизително на 30,80 лв. От Централната банка обявиха плановете си да сложат лика на писателя на банкноти още през 2014 г., малко след смъртта му.

Ликът на автора на „Хроника на една предизвестена смърт“, „За любовта и други демони“, „Любов по време на холера“ и „Сто години самота“ замени този на поета от XIX век Хорхе Исаакс. Нобеловият лауреат от 1082 г. Маркес почина в Мексико през 2014 г. на 87-годишна възраст.

Светло-лилавата банкнота „отдава почит на един човек, който правеше известно името на Колумбия навред по света от средата на миналия век. Тази банкнота ще утвърди доверието на хората към хартиените пари“, коментира председателят на Колумбийската централна банка Хосе Дарио Урибе.

CqQJ85aWcAAnMFK.jpg large

Появата на лика на известни писатели на банкноти и монети е популярна практика в много страни. В България с тази чест са удостоени Паисий Хилендарски, Петър Берон, Захари Стоянов и Алеко Константинов. Във Великобритания Джейн Остин от тази година смени Чарлс Дарвин на банкнотата от 10 паунда. В Швеция пък почитат с банкноти Астрид Линдгрен.

Прочетете още

DSC_7550

Преводачът на Маркес: С латиноамериканците имаме сходни усещания

Мнозина познават Румен Стоянов като преводач на Маркес, но зад гърба на професора от катедра  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *