Начало / Любопитно / Финландците са луди по библиотеките

Финландците са луди по библиотеките

messut-9541

Според проучване, публикувано в „Ню Йорк Таймс”, две трети от населението на скандинавската страна посещава редовно заемните за книги. Средната за Европа цифра в това отношение е 23 процента.

И ако пак средно за Европа на 8000 души се пада по една библиотека, то има една страна, в която нещата са по-различни. Говорим за Чехия, в която със собствена, така да се каже, библиотека разполагат всеки 1971 жители.

Гъстата мрежа библиотеки възниква в Чехия във времето на Първата република. Според закон от 1919 г. всяка чешка община била длъжна да разполага със заемна за своите обитатели. Сега вече наредбата нe функционира, което довело до намаляване на библиотеките с 11%

И днес обаче в страната действат над 5000 обществени библиотеки – и всеки пети чех с удоволствие се отбива в някоя от тях. Програмата им е богата и предлага много събития. Точно в чешки библиотеки са се родили инициативи като Нощта на четенето и Нощта на Андерсен. Пак Чехия е създала и две от най-красивите библиотеки в света – Климентинум, а също и библиотеката на Страховския манастир.

Strahov_Monastery_001

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

book-love-red-color-smile-bookshelf-179480-pxhere.com

Книгите печелят битката с киното в САЩ

Библиотеките са по-посещавани от мултиплексите През 2019 г. повече американци са предпочели книгите пред филмите. …