Начало / Свят / Отново Хари Потър: Последната част за малкия магьосник с рекорд

Отново Хари Потър: Последната част за малкия магьосник с рекорд

0,,19439818_303,00Най-популярният малък магьосник в света – Хари Потър, се върна. Девет години след последната книга от серията на Джоан Роулинг английската авторка завърши поредицата си с осма част. Цяла нощ пред книжарниците на цяла Великобритания в навечерието на рождения ден на Потър – 31 юли, се тълпяха фенове, желаещи да са сред първите, които ще си купят „Harry Potter and the Cursed Child“. Книгата бързо се превърна в най-продаваната предварително книга в историята на „Амазон“.

В основата на „Harry Potter and the Cursed Child“ е сценарият на едноименната пиеса, която се играе по сцените в Лондон вече няколко месеца. Все пак книгата не е просто романизиране на театралното произведение. Тя е осма история от Вселената на Хари Потър, 19 години по-късно след края на битката за Хогуортс и победата над Волдеморт. Хари и Джии Уизли са женени, имат три деца, които учат в Хогуортс. Синът им Албус Северъс попада в „грешния“ дом и… Хърмаяни Грейнджър е министър на магията и е женена за Рон Уизли. Появява се и синът на Драко Малфой – Скорпиус и още много герои. Но няма да издаваме, а че очакваме.

„Мисля, че историята на Хари Потър завършва напълно с тази книга. Вече стигнахме до ново поколение. Развълнувана съм, но това е краят на историята“, коментира Роулинг.

У нас, по повод рождения ден на Хари Потър всяка от книгите за него ще излязат в нов тираж с нови корици, обявиха от „Егмонт“. Към света на момчето-магьосник до момента има издадени три съпътстващи книги в помощ на благотворителни кампании – „Куидичът през вековете“, „Фантастични животни и къде да ги намерим“ (в подкрепа на Comic Relief) и „Приказките на барда Бийдъл“ (в подкрепа на Lumos).

На 4 октомври предстои да излезе и втората илюстрована книга от поредицата – „Хари Потър и Стаята на тайните”, пресъздадена от художника Джим Кей. 19 години след края на поредицата се появява и една по-различна, осма история от магическата вселена – театралната пиеса „Хари Потър и Прокълнатото дете”, която ще бъде играна в края на този месец в Лондон. В основата на драматизацията стои оригинален сценарии, разказан от Дж. К. Роулинг, сценариста Джак Торн и режисьора Джон Тифани. Разбира се, новите приключения на Хари отново ще се появят и на хартия веднага след премиерата на пиесата. Скоро ще бъдат обявени и подробностите за българското издание на тази книга.

През ноември 2016 г. по кината ще се завърти и пълнометражен филм, чийто сценарий се базира на „Фантастични животни и къде да ги намерим“ с Еди Редмейн и Колин Фарел в главните роли.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

g

Дж. К. Роулинг ядоса и лигата по куидич

Измисленият от нея спорт сменя името си в САЩ Известната писателка съгреши, заявявайки преди време, …