Начало / България / „Хеликон“ събра верни приятели на шоу в Несебър

„Хеликон“ събра верни приятели на шоу в Несебър

Стотици, граничещи с хиляди, почитатели на четенето и спорта се стекоха в събота, 30 юли вечерта, на тричасовото шоу, което Верига книжарници „Хеликон“ и Българската федерация на силовите атлети, с подкрепата на Община Несебър, организираха на северната крайбрежна алея в началото на провлака. Дългоочакваното събитие събра млади и стари жители на Несебър, чуждестранни гости и фенове на мъжката сила и литературата. Под  девиза „ДА на книгите, НЕ на дрогата“ се подписаха с присъствието си всички дошли – а бурните им аплодисменти дълго заглушава шума на морските вълни и стряскаха гларусите, прелитащи любопитно наоколо.

20160730_191416С топли думи към спортистите и приятелите на „Хеликон“ се обърна г-н Златин Чаушев, началник отдел „Несебър – Световно наследство“. „Нека здравият дух и здравото тяло и занапред ни събират на такива чудесни празници на младостта и културата“, пожела той и предложи подобни инициативи да се превърнат в традиция.

20160730_192152

 

 

Шестимата млади български състезатели по силов многобой – Кристиян Златков, Юрий Божанов – Божанката, Кристиян Йорданов, Тарек Щеуи, Иван Янакиев и 16-годишният Сашо, чието фамилно име бурните овации заглушиха, както и румънският им гост Рамон Касагранда – нетърпеливо чакаха стартовия  сигнал. Първата дисциплина беше изключително впечатляваща – да се издърпа с голи ръце 16-тонният, натъпкан с родни и чуждестранни бестселъри автобус-книжарница „Хеликон“ на разстояние 25 метра.  Стартът бе даден и един след друг юначагите впрегнаха на макс силите си и любовта към четенето, за да се справят с тежката задача. Публиката на живо се увери колко тежат добрите книги, особено когато са доставени в подобна уютна и функционална пътуваща книжарница. Впрочем, тя цяло лято е на тяхно разположение, както и посестримата й в Созопол.

123

Една след друга се заредиха останалите не по-малко трудни дисциплини – „Фермерска разходка“ с два сто и десеткилограмови „куфара“ в ръце, 300 и 350 килограмовите „кобилици“, особено когато върху тях седяха две красиви млади читателки, „Раменна щафета“, „Мъртва тяга с автомобил“ и „Камъните на Атлас“, по-тежкият от които, объл като земното кълбо, само малко по-малък, трябваше да се повдигне и прехвърли през висока летва. Ободряващите викове на публиката не секваха, нови и нови зрители се редяха пред загражденията и подкрепяха четенето, силата и опълчването на дрогата. С изключително задоволство можем да съобщим, че нито една молекула наркотично вещество не прехвръкна над отцепения район през тези 3 вълнуващи часа.

IMG_47471Бургаската поетеса и, както се оказа, изключително сърцата водеща Елка Стоянова не само помагаше на титулярния водещ Яни, а и на моменти напълно го засенчваше. Нейните въпроси към довроволците, които задържаха вана с книги с изпънати напред ръце, караха едни от тях да се гордеят, а други да се сконфузват. „Колко книги прочетохте това лято?“, питаше ги тя неизменно и въпреки различно задоволителните отговори, всички получаваха подаръци – не само стекове с бира, което беше разбираемо предвид жегата, а и книги, което също бе разбираемо, особено за тези, които не бяха прочели много от тази толкова полезна стока. Оказа се, че най-малкият участник бе прочел най-много книги – и множеството заслужено го аплодира.

IMG_4844-1Гост на шоуто беше писателят и телевизионна звезда Иво Сиромахов. В характерния си ироничен и самоироничен стил, той развесели част от публиката с шегите си, друга част накара сериозно да се замисли, а трета – която предпочиташе технологиите – покани да си прави селфита с него и дори „каквото си поиска“. Не една и две интелигентни дами се възползваха от офертата му, додето съпругата на Иво, седнала скромно в храстите с книга на колене, учтиво се правеше, че не забелязва нищо.

20160730_194120Небето над Несебър се стъмни, задуха лек ободряващ бриз, а и спортисти, и публика не искаха да се разделят. Все пак и този момент настъпи. Председателят на спортната федерация Мирон Йорданов, самият той по образование български филолог и по презумпция приятел на книгите, който беше и главен рефер на състезанието, обяви победителите. Първо място зае Тарек Щеуи, второ – румънецът Рамон Касагранда, трети пък стана Кристиян Златков, един от най-добрите български състезатели, когото умората този път леко изтощи, но пък го зареди с амбиция да грабне първото място при следващото състезание.

Добромир Панайотов от „Хеликон“ здраво стисна десниците на тежко дишащите мъже и им благодари от името на всички приятели на книгата.  След това връчи купите и медалите на победителите, а на всички участници – щедри подаръци. И хартиени, и течни.

А гларусите още дълго кръжаха над литературно-спортната арена и се чудеха дали да се запилеят навътре в морето или да вземат да клъвнат някоя и друга буква.

20160730_192547И ние бяхме там, три часа гледахме и се вълнувахме, и се веселихме, (не) пихме и (не) ядохме, поради което по брадата ни не тече и в устата ни не влезе. Но пък сърцата ни бяха пълни, а умът – доволен и предоволен!

 

111

20160730_200305

IMG_4867-211

IMG_4853

 

Прочетете още

244791_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (29 април – 5 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Бал във Версай от Даниел Стийл 2. Времеубежище (трето издание) от Георги …