Начало / Автори / 10 факта за Джордж Бърнард Шоу

10 факта за Джордж Бърнард Шоу

akg895105Джордж Бърнард Шоу е роден в Дъблин. Всички го познават като ирландски писател, драматург, есеист, театрален критик, общественик, пътешественик и ненадминат автор на блестящи фрази. През 1925 г. получава Нобеловата награда за литература.

Шоу е известен с изключително острия си език, а също и като строг критик на викторианското общество и непреклонен защитник на правата на жените. Той е сред създателите на Фабианската общност – организация на интелектуалци, които вярват, че обществото може постепенно да се реформира към социална справедливост. Сред най-известните му произведения са: “Къщите на вдовиците” (пиеса, публикувана през 1893 от цикъла „Неприятни пиеси“), “Професията на мисис Уорън“ (драма с основна тема проституцията), “Кандида”, “Избраник на съдбата”, “Човек и свръхчовек”, “Майор Барбара”, „Андрокъл“ и др. Изключителна популярност имат афоризмите и мислите му.

Но дали знаем всичко за него?

Проверете сами дали знаете тези 10 малко популярни факти за Шоу:

  1. Той мразел името Джордж и предпочитал да го наричат Бърнард Шоу.
  2. Той е единственият човек, печелил както Нобелова награда (за литература през 1925 г.), така и „Оскар“ (за сценария на „Пигмалион” през 1938 г.).
  3. Роденият в Дъблин писател започва работа на 15-годишна възраст като младши чиновник в агенция за недвижими имоти с годишна заплата от 18 паунда на година.
  4. По-късно описва работата си като „проклето пропиляване на живота”.
  5. Въпреки че през целия си живот е поддръжник на социализма и реформата на азбуката…
  6. …създадената от него азбука, в чието популяризиране влага доста средства, никога не става популярна. Целта й е да премахне някои несъответствия в английския правопис.
  7. През целия си живот е вегетарианец и противник на участието на Великобритания в Първата световна война.
  8. Поради пацифистките си памфлети и изказвания, той е изключен от клуба на драматурзите.
  9. „Ние не спираме да играем, защото остаряваме; остаряваме, защото спираме да играем.” (Дж. Б. Шоу)
  10. Умира на 94 години, като смъртта му е причинена от проблеми с бъбреците в следствие на падане от стълба, докато подкастрял дърво.

Прочетете още

frederick-forsyth_hero

Фредерик Форсайт – писателят, който се усъмни в „Гугъл“ и Европейския съюз

Историите му са пълни с агенти, интриги и убийства Авторът навърши в последната августовска седмица …