Начало / Свят / Юнас Юнасон: Брекзит е началото на края на период на безпрецедентен мир в сърцето на Европа

Юнас Юнасон: Брекзит е началото на края на период на безпрецедентен мир в сърцето на Европа

1280px-Jonas_Jonasson_Koeln_Mrz12Светът се тресе. След много години този път сътресенията са в Европа. Терористи и Ислямска държава не се свенят и нападат във Франция, Белгия, Турция. Несигурността завладя мислите и сърцата и това доведе до Брекзит – безпрецедентният положителен референдум на Великобритания за излизане от Европейския съюз. В Турция ситуацията съвсем излезе от контрол и в страната е обявено тримесечно извънредно положение.

Наскоро, преди да се случи Брекзит, в. „Гардиън“ попита няколко популярни европейски писателя какво смятат за излизането на Великобритания от ЕС.

Предлагаме Ви мнението на Юнас Юнасон. Романите на шведа са абсолютен хит у нас и в Европа. Той проби с абсурдистичната сатира на модерните времена „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“. Следващите му книги – „Неграмотното момиче, което можеше да смята“ и „Убиеца Андерш и неговите приятели (и някой и друг неприятел)“ също се радват на огромен успех. Ето какво написа на британците Юнасон:

„Скъпи британци,

Вие имате много таланти – играете страхотен футбол, правите много добра бира, говорите език, който повечето хора разбират.

От друга страна, имате проблем с шофирането – правите го от грешната страна, нали знаете?

Но явно ви пасва, щом всички сте вляво.

Сражавахте се смело през войната и според Чърчил той ви е предложил единствено кръв, тежък труд, сълзи и пот. Но той пропусна самочувствието. Показахте на света какво е да си британец, докато Швеция остави нацистите да я прегазят.

Войната не е приятно нещо, повече от 50 милиона европейци загинаха през първата половина на 20 век. Това ни доведе до общото решение да работим заедно, пренебрегвайки границите и да се защитаваме заедно. Колкото повече страни се присъединяваха, толкова по-значим ставаше нашият съюз.

50 милиона бяха военните жертви през първата половина на 20 век, 50 000 – през втората половина. Ако не се беше случила войната в Югослвия, нямаше да дадем нито една жертва.

И все пак онова нещо, наречено памет, е все още живо.

Действително доста неща забравяхме.

Като например, че Англия не успяваше да победи Швеция на футбол в продължение на 24 последователни години (и всеки път се изненадвахте, когато отново спечелим). Или какво всъщност беше предназначението на ЕС.

Брекзит е началото на края на период на безпрецедентен мир в сърцето на Европа. Без вас ЕС ще се срути. Иска ми се да бяхте останали и заедно – с пот, труд и сълзи – да защитаваме мирния проект, който е в основата на нашия съюз.“

Прочетете още

Sir-Brian-May-Carlos-III

Крал Чарлз III към Брайън Мей: Как сте с коленете?

Музикантът получи официално рицарското си звание 75-годишният композитор, прославил се като китарист на рок групата …