Начало / Читатели / Читателски дневник: Любимите книги на Джон Ървинг

Читателски дневник: Любимите книги на Джон Ървинг

1024px-John_Irving_at_Cologne_2010_(7108)С годините Джон Ървинг се утвърди като писател от ранга на Дикенс и Флобер. Или поне така твърдят критиците. С широтата на своята вселена и невероятния си разказвачески талант той е един от живите модерни класици на Америка.

Големият му успех идва с издаването през 1978 г. на романа „Светът според Гарп”, който става международен бестселър и е номиниран за „Пулицър”. Романът е екранизиран през 1982 г. в едноименния филм с участието на Робин Уилямс и Глен Клоуз, а и самият писател има епизодична роля като рефер по борба. След издаването на романа Ървинг се посвещава основно на писателската си кариера. „The Cider House Rules”, публикуван през 1985 г. е екранизиран през 1999 г. във филма „Правилата на дома” с участието на Тоби Магуайър, Чарлийз Терон и Майкъл Кейн. Той пише и филмовата адаптация, за която получава наградата „Оскар” за най-добре адаптиран сценарий.

През 1998 г. е издаден романа му „Вдовица за една година”, който е екранизиран в много успешния филм „Вратата в пода” през 2004 г. с участието на Джеф Бриджис, Ким Бейсинджър и Джон Фостър.

Произведенията на писателя често са в списъците на бестселърите, като 10 от тях са международни бестселъри. Преведени са на 35 езика по света. У нас популярни са „Светът според Гарп”, „В един човек“, „Четвъртата ръка“ и др.

Ървинг е поредният гост на рубриката ни „Читателски дневник“. Неговите любими книги бяха събрани от сп. „Week”.

„Големите надежди“ от Чарлс Дикенс

Самото заглавие може да е заглавие на всяка една от любимите ми книги.

„Дейвид Копърфилд“ от Чарлс Дикенс

Най-впечатляващото начало на книга. В историята.

„Алената буква“ от Натаниел Хоторн

Това е първият роман за секса за мен.

„The Mayor of Casterbridge“ от Томас Харди

Още едно невероятно начало. Първата глава е най-добрата в историята на литературата.

„Моби Дик“ от Херман Мелвил

Великолепието му е в завършека, който едновременно е очакван и изненадващ. За мен това е един от най-великите романи в историята.

Прочетете още

48926456_2000025810084981_8829826485624766464_n

Да четеш хубави книги е като да говориш с най-достопочтените хора

Шест любопитни мисли, които ни предизвикват да се усмихнем, а после и да разтворим книга Някои от …