Начало / Критика / Обяснение в любов, дълго, колкото човешки живот

Обяснение в любов, дълго, колкото човешки живот

Александра АЛЕКСАНДРОВА, Хеликон Витоша

201372_bМорска пяна, слънце, вино, яхта, самотни мъж и жена.
Мнозина, видели тези ключови думи в анотацията на някой роман, биха предположили, че това ще бъде поредното лятно четиво с романтично предвидим край. Но тъй като тук става дума не за някоя обикновена книга, а за “Морякът от Гибралтар”, нещата са по-различни.  Действието в този ранен роман на френската писателка Маргьорит Дюрас е бавно и съзерцателно. По странен начин създава съвсем реално усещане за полюшване на вълни. Цялата история е едно обяснение в любов, дълго, колкото човешки живот. Прилича на  сигнал от далечен морски фар, който неуморно просветва, за да прати утешение на замръкналите в труден час: “Аз също съм самичък, не се страхувай!”
Героите на Маргьорит Дюрас са разпилени черни точици по необятната световна карта. Но в тяхната самота има и голяма част доброволно отдръпване, потъване в пустинните вътрешни пространства на душата, където да бъдеш сам е неизбежно.
Пътешественичката Ана  е превърнала целия си живот в търсене, в копнеж по мъж, когото почти не познава. Въпреки това тя не е мечтателка, защото живее без празни надежди. Нейният образ, описан лаконично, е особен преди всичко с таланта да обича безусловно, да дава без да се пести. Тя е изчистен портрет, в който е запазено само най-важното, най-яркото. Поглеждайки в този портрет, разбираме какви бихме били самите ние, ако имахме повече честност и кураж и по-малко илюзии. Нейният любовен роман не повтаря действителността, а тъкмо обратното – издига се над всякакви обичайни представи за щастие и романтика, над шаблона  “…и накрая заживели щастливо”.  Ана е скиталецът, който не търси място да уседне, жената, която не мечтае да бъде незаменима, тя е търсачът, който не се страхува да остане с празни ръце. И също така добре умее да освобождава чувствата и мислите от уморителни клишета. За разлика от повечето хора, които превръщат сърцата си в кафези от страх да не изгубят любовта, Ана я пуска на свобода, защото знае, че само така тя ще оцелее.  По този начин съзнателно избира вечното вълнение и очакване за свой път.
Това е разказ за любовната принадлежност – единствена, съдбовна, неизлечима като болест.
„Всяка изживяна любов е деградация на любовта” е верую на самата Маргьорит Дюрас и това е една от характерните, важни за нея теми. Макар идеализиран, неутолимият любовен копнеж на душата е  много дълбоко почувстван и осъзнат.
Бих препоръчала тази книга на всеки, който вярва, че историята на Малкият принц не е само приказка. Мисля, че “Морякът от Гибралтар” би се харесала на онези читатели, за които предаността на Малкият принц към неговата роза е нещо напълно сериозно и преживяно.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

SOUS LE SOLEIL DE PAUL VALERY PHOTO 10

Безценни писания на френски поет излязоха на бял свят

Повлиява с разбиранията си на няколко поколения Пол Валери е сред най-големите имена в европейския …