Начало / Колонката на... / Някъде край Тунджа

Някъде край Тунджа

3a_ocx0qp

Иван ГОЛЕВ

Преди няколко години, край река Тунджа, срещнах две момичета и едно момче. Пасяха стадо черни свине, по-точно – седяха под сянката на клонеста слива и лениво наблюдаваха животните. Заприказвах ги, оказаха се сестри и братче. „Помагате през ваканцията на мама и тате, а?”, изрекох, без да се замисля. Те се спогледаха и по-малкото от момичетата попита: „Каква ваканция?” „Е, как каква? Лятна!” Момченцето, с учудващо светла кожа, хубавко, каквито бяха впрочем и каките му, вдигна сините си очи към мен: „Чичко, ние не ходим на училище.” От последвалия разговор научих, че само най-голямата, на около петнайсет, е ходила малко в първи клас, другите двама, на тринайсет и осем, никога не бяха прекрачвали училищния праг и съответно не знаеха да четат. Бях изумен – в детството ми всички знаеха!

„Добре, като отидете в града, как разбирате кой магазин за какво е?”, зададох поредния си глупав въпрос. „Гледаме какво има зад стъклото”, отвърна съвсем логично хлапакът. Извадих последния си аргумент: „Ами като дават филм по телевизията, не ви ли се иска да прочетете какво си говорят артистите?” „Тя мама ни казва. Учила е до шести клас.”

Гледам в юлския брой на сп. „Книжарница“ примамливите детски корици и ми е много мъчно за двете сестри и братчето под Сливенския балкан. Цяла една вселена от знания е безнадеждно скрита за тях. Пред каквито и предизвикателства да се изправят в живота, каквито и възможности да им се представят, те винаги ще са като сакати в своето нежелано и отредено им от други невежество.

201067_bВ броя е представена и новата книга на индийския професор д-р Кишор Мета „Защо боледуват децата? Отговорът на един лекар хомеопат”. Известният в много страни по света лечител избра да я издаде първо у нас, защото от години е приятел на България и е вдъхновен от хората и земята ни. Пред специалисти и приятели той споделя: „Защо я написах? На тема педиатрия има много книги, особено в хомеопатията. Но няма много книги по темата как един хомеопат трябва да лекува детето. Децата имат много проблеми – не само вътре в тях, но и свързани със средата, семейството, приятелите. Децата не винаги успяват да обяснят своите трудности. Затова е важно да разберем езика им. Ето защо написах книгата – за да помогна в разбирането на чувствата на детето.”

Трите деца от поречието на Тунджа никога няма да прочетат тази книга.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Neuroscience-Braping-Confusion-Dementia

Книгите, музика и йога снижават риска от деменция

Наричат я и „болест на старостта” Два милиона души са включени в това изследване – …