Начало / Любопитно / Книгите, музика и йога снижават риска от деменция

Книгите, музика и йога снижават риска от деменция

Наричат я и „болест на старостта”

Dementia-resized

Два милиона души са включени в това изследване – резултатите показват, че хората, които живеят с книги, музика или йога, намаляват с 23% вероятността да се окажат жертви на деменцията.

Спортът и танците също са средство, което държи болестта настрани от нас. Важно е също да живеем с другите – общуването ни прави по-здрави, а самотните хора се разболяват от деменция по-често.

Публикацията е на сп. Neurology и разказва за работата на екипа на проф. Лин Лу от Пекинския университет. „Да си активен е полезно – казва самият той, – има много дейности, които лесно можем да включим в начина си на живот. Те стимулират мозъка.”

Проф. Лу стига до заключенията на базата на общо 38 проучвания от целия свят. Бройката на участниците е 2,1 млн. души, като задължително условие е да не са страдали от деменция. Възрастта на включилите се е между 45 и 93 години.

Информация за предпочитанията си те дават чрез въпросници или разговори с анкетьори – самите занимания на участниците в проекта са разделени на душевни, физически и социални. При душевните спада писането, гледането на телевизия, слушането на радио, играенето на различни игри, също свиренето и разбира се, четенето.

Според анализаторите тези дейности помагат да се поддържа и да се подобрява паметта, бързината на обработка на данни, мисленето и способността на човек да разбира – всичко това повлиява и душевното ни състояние.

Нееднозначни обаче се оказали резултатите при изследваните, които включват сред заниманията за духа и следене на телевизионни програми. Прекаляването със „синия” екран обръщало според една от студиите резултатите от изследването, като склонността от заболяване се увеличавала, тъй като пред телевизора мозъкът изключва.

Ето и още полезни занимания, че на зрели години да сме в перфектна форма – срещу деменция помагат ходенето пеш, тичането, плуване, колоездене, йога и танци. Физическата активност поддържа сърцето здраво, а заедно с това кръвообращението функционира добре. Точно проблеми със сърцето увеличават и риска от деменция.

По отношение на социалната активност, добре е да посещаваме премиери, четения, срещи с писатели или други популярни личности. Сесии с медитация са много полезни. И изобщо, да прекарваме времето си сред хора означава, че стимулираме емоционално мозъка и снижаваме риска от депресия и стрес, които също са рискови фактори, водещи към болестта.

dem

Нашето изследване установи – продължава проф. Лин, – че занимания през свободното време от рода на ръчно творчество или доброволническа дейност, наистина намаляват риска от заболяване.”

Деменция всъщност е понятие, с което се отбелязват най-различни неврологични проблеми, които касаят мозъка. Това означава, че повлияват неблагоприятно паметта, мисленето и самото ни държане. Проблемът е широкоразпространен сред по-възрастните хора. Според налични данни, около 9 млн. души в Европа страдат от деменция. Лекарство няма, така че съветите на проф. Лин наистина могат да ни помогнат – и да четем, да спортуваме, да се срещаме с хора, да се смеем.

Информация и илюстрации от Acenda, NeuRA и Scitechdaily

Прочетете още

kasia-derenda-LUkBIQ2nwvg-unsplash

Шокиращо много текстове в интернет са преведени от изкуствен интелект

Вече говорим за повече от половината съдържание Машинният превод, както сме свикнали да го наричаме …