Начало / България / „Българският буквар – 200 години в първи клас“ спечели награда за дизайн в Италия

„Българският буквар – 200 години в първи клас“ спечели награда за дизайн в Италия

5b0dcb176300de1a836599ec8438f75db2be9b11-t710„Българският буквар – 200 години в първи клас“ спечели престижната награда за дизайн в Италия A’ Design Award. Това бе обявено на специална гала вечер на брега на езерото Комо.

Протече много дълго журиране, на два етапа, преводи, аргументация за дизайна. Има 100 категории във всички аспекти на визуалното изкуство – индустриален дизайн, дрехи, мебели, архитектура“, каза Свобода Цекова в предаването „Денят започва с култура“ на БНТ.

A’ Design Award се връчва всяка година от 2009 г. насам. Призът е учреден, за да отбележи радостта и да изкара на преден план най-добрите постижения в дизайна. Наградата не е подплатена с финансова субсидия, а по-скоро с включването на призьорите в световната мрежа, получаване на популярност и свързване с други водещи дизайнери. Освен това всички призьори получават място в специален каталог.

„Българският буквар – 200 години в първи клас“ въвежда читателя в пъстрото наследство от текстове и илюстрации, с които са израснали много поколения. Авторите Антон Стайков и Свобода Цекова са събрали 130 от най-интересните български буквари от 1824 до 2014 г. Парадоксално е, че въпреки типовата структура и постоянните теми всеки буквар е различен и чувствителен към бита, социалните отношения, културата, кризите и конфликтите на времето, в което е писан. Освен върху текстовете от именити български писатели книгата фокусира вниманието и върху илюстрациите на 55 емблематични за българското изкуство художници. Техните рисунки съдържат богата и разнообразна информация за това как са живели българските деца, какви знания за България и за света са получавали.

Прочетете още

visu prx académie fr (5)

Социален роман спечели престижната награда „Медичи“

Отличието се връчва по традиция през ноември Кевин Ламбер е млад канадски писател, за когото …