Начало / Критика / Четенето срещу телевизията

Четенето срещу телевизията

„Намирам телевизията за много ценна от образователна гледна точка. Всеки път, когато някой включи телевизора, аз отивам в съседната стая и чета книги“ е казал някога Граучо Маркс.

books-vs-televisionПротивопоставянето на книги и телевизии продължава и до днес, макар че Златната ера на телевизията май отстъпи място на Златната ера на интернет. Но предвид промени, технологични и социални, телевизията също върви напред. Сайтът Thereading Room разгледа предимствата и недостатъците на телевизията и книги като медии.

Време

9230990180_7fbe6a5997_b

Телевизията е като седмична пиеса – снима се, обработва се и се пуска. Така че изисква вашето внимание по определен график, определен от програмните редактори и директори (освен разбира се ако не разполагате със запис). В това отношение четенето е много повече ориентирано към клиента. Можете да прочетете една книга за 3 часа, за 3 дни, или за 3 седмици, ако решите.

Социално занимание срещу самота

booktv-128567516-650

Една от големите странности и плюсове на телевизията е, че може да събира хората заедно. При четенето не е така, осен ако не сте в читалнята (но пък тогава пак четете различни книги), или пък член на някой литературен клуб. В останалите случаи четенето е самотно, лично и дори интимно преживяване. Това само по себе си също е предимство, макар че понякога ти се иска всички да говорят за книгата, която четеш, или току що си завършил.

Представление

medium_5438459663

С книгите читателят сам си е актьор, играе всички роли и за целта използва само въображението си. В края на книгата вече е близък с всички герои, произнесъл е десетки диалози, изрисувал е множество декори. Чрез някои по-добри книги дори е изживял живота на самите герои. Телевизионните герои представят по-ограничено съпреживяване, което се определя от представянето на героите. Това също е ценно, но понякога героите определено се различават в представите на зрителите от това, което се показва на екрана.

Въображение

635936617160889629538886873_BOOKS CRY

Всеки сериал ограничава въображението по различни причини (една от тях е описана по-горе). Бюджетните ограничения почти винаги затварят сюжета в ограничен брой места на действие. В четенето няма ограничения за въображението на читателя. Магията на писането може да Ви отведе до друга ера, или пък космоса.

Думите печелят

shutterstock_37448152-640x427

Някога Мишел Уелбек каза: „Само литературата може да ти гарантира достъп до духа на починалите – по-директен, по-пълен, по-дълбок допир, който ще имаш дори в сравнение с разговор с приятел.“

Има много телевизионни сериали, почти шедьоври, които се опитват да предадат синтетичен поглед върху миналото. Те наистина са направени добре и заслужават аплодисменти за историческата си адекватност и дизайна си, но наистина не ни помагат да си представим миналото. За разлика от книгите, телевизията тогава не е съществувала, за да запечата на филм случилото се. А от стотици години хората пишат. Пишат за това, което виждат, което усещат, което ги вълнува. И написаното остава. Книгите са най-добрата възможност за сливане с това, което сме научили по време на краткия си престой на Земята.

 

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …